Vliegbasis Eindhoven

Defensie onderzoekt financiële misstanden op Vliegbasis Eindhoven

Het ministerie van Defensie onderzoekt mogelijke "financiële integriteitsschendingen" op Vliegbasis Eindhoven. Dat heeft het personeel vandaag te horen gekregen. "Als de meldingen kloppen, gaat het om ernstige misstanden", zegt de commandant van de basis, kolonel Elanor Boekholt-O'Sullivan.

Er zouden verschillende mensen betrokken zijn bij de schendingen op de vliegbasis, waar de militaire transportvliegtuigen van de Koninklijke Luchtmacht staan. Het is nog niet duidelijk waar het precies om gaat.

Op advies van marechaussee begint Defensie een intern onderzoek naar mogelijke fraude. Als blijkt dat er strafbare feiten zijn gepleegd wordt aangifte gedaan. "Het is van het grootste belang dat we dit zorgvuldig onderzoeken", laat de commandant weten.

Geconfronteerd

Boekholt-O'Sullivan is sinds vorige maand commandant van Vliegbasis Eindhoven. Ze werd kort na haar aanstelling geconfronteerd met de misstanden.

Op de vliegbasis werken ongeveer zevenhonderd medewerkers, van wie 95 procent militairen zijn. Zij zijn verantwoordelijk voor het militair luchttransport bij internationale missies en speciale opdrachten. Daarnaast doet het personeel werk voor Eindhoven Airport.

Vorig jaar werden bij het ministerie van Defensie 114 ambtenaren ontslagen vanwege integriteitsschendingen. Dat aantal ligt hoger dan bij andere ministeries, omdat bij Defensie strengere regels gelden.

SP-Kamerlid Van Dijk vindt het niet goed dat het ministerie van Defensie het onderzoek doet. Hij wil dat het door een onafhankelijke instantie wordt gedaan. "Anders keurt de slager zijn eigen vlees", zegt hij. Hij heeft Kamervragen aan minister Hennis gesteld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl