NOS Nieuws

Losse zenders bestellen? Kabelaars zien het niet snel gebeuren

Kabelbedrijven verwachten niet dat klanten snel zelf hun tv-pakket kunnen samenstellen. Ze reageren op de aankondiging van staatssecretaris Dekker die de verplichting voor aanbieders wil schrappen om minimaal een basispakket van dertig zenders aan te bieden.

"We verwachten niet dat het heel snel tot een ander aanbod gaat leiden", zegt Mathieu Andriessen namens de verenigde kabelbedrijven. Hij noemt losse zenders "een lastig concept".

De grootste kabelaar van Nederland, Ziggo, heeft geen concrete plannen om het aanbod te veranderen. Het bedrijf wil wel in overleg met zenders en omroepen kijken naar de mogelijkheden die ontstaan door de wetswijziging.

KPN, de nummer twee op de tv-markt, heeft ook nog geen plannen om het aanbod aan te passen. Het bedrijf wijst erop dat het gebonden is aan afspraken met de zenders, maar dat het de ontwikkelingen op de voet volgt.

99 cent

Er is sinds kort één aanbieder naast het basispakket die losse zenders aanbiedt, dat is de dienst Knippr van T-Mobile. Een losse zender toevoegen kost daar 99 cent per maand.

Volgens de kabelaars kunnen klanten duurder uit zijn als ze losse zenders bij hun kunnen bestellen. "Distributeurs bundelen zenders om ze betaalbaar te houden", zegt Andriessen van NLkabel.

"Een zender kost geld, hoe meer potentiële kijkers, des te meer de kosten verdeeld zijn onder alle kijkers. Door tientallen zenders in één pakket te stoppen blijven niche-zenders betaalbaar."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl