Een eiland in de Zuid-Chinese Zee
NOS Nieuws

Chinese ambassadeur waarschuwt voor conflicten

De Chinese ambassadeur in de Verenigde Staten heeft gewaarschuwd voor conflicten nu het Permanente Hof van Arbitrage heeft beslist dat zijn land geen recht heeft op eilanden in de Zuid-Chinese Zee.

Het hof vindt ook dat China de soevereiniteit van de Filipijnen heeft geschonden door in die wateren economische activiteiten te ontwikkelen.

De Chinese ambassadeur in de VS zegt dat de uitspraak zelfs tot confrontaties kan leiden, maar hij voegt eraan toe dat China met andere landen in gesprek wil blijven om een oplossing te vinden voor het probleem. De Chinese president Xi Jinping zei gisteren al dat hij het conflict graag vreedzaam wil oplossen, maar dat hij de uitspraak van het hof in Den Haag afwijst.

Oorlog

De Chinese onderminister van Buitenlandse Zaken zegt dat China met andere landen wil samenwerken om de stabiliteit te bewaren in de regio. Hij hoopt dat die landen de kwestie in de Zuid-Chinese Zee "niet het beginpunt van een oorlog laten worden".

Ook zei hij dat China een Luchtdefensie-identificatiezone zal instellen in de betwiste gebieden wanneer China zich bedreigd voelt. In een dergelijke zone moeten alle vliegtuigen bepaalde regels volgen, hun vluchtplannen bekendmaken en zichzelf identificeren.

Vliegvelden

China heeft bekendgemaakt dat het twee nieuwe vliegvelden op een van de eilanden in de Zuid-Chinese Zee heeft getest. "De vliegvelden en -routes garanderen veilige commerciële vluchten naar het eiland", zeggen de autoriteiten. China wil meer vliegvelden aanleggen op de eilanden in de Zuid-Chinese Zee.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl