Sluiten kolencentrales vermindert CO2-uitstoot met 31 procent

Het sluiten van alle kolencentrales in 2020 vermindert de uitstoot van CO2 in Nederland met 31 procent. De nettoreductie komt uit op 9 procent, omdat kolencentrales elders in Europa dan stroom moeten leveren aan Nederland. Dat staat in een rapport gemaakt in opdracht van minister Kamp, dat de NOS heeft ingezien.

De minister van Economische Zaken moet na de zomer een beslissing nemen over de toekomst van de vijf overgebleven kolencentrales. Natuur- en milieuorganisaties pleiten voor een snelle sluiting van alle centrales om aan de uitspraak van de rechtszaak van Urgenda en het klimaatakkoord te kunnen voldoen. De kolensector zegt dat een snelle sluiting leidt tot onnodig hoge kosten.

'Een derde minder uitstoot van koolstofdioxide door sluiting kolencentrales'

Uit het rapport blijkt ook dat een sluiting van de kolencentrales 7 miljard euro kost. Een derde conclusie is dat de stroomvoorziening door de sluiting niet in gevaar komt. Wel neemt het aanbod af en zou de prijs van elektriciteit in heel Europa stijgen.

Minister Kamp is in gesprek met de energiebedrijven en andere belanghebbenden over een zogeheten uitfasering van de vijf overgebleven kolencentrales. Hij heeft eerder laten weten dat hij van plan is om de twee centrales uit de jaren 90 snel te sluiten.

Allemaal dicht

Wat er met de drie nieuwe kolencentrales op de Maasvlakte en in de Eemshaven gaat gebeuren, is onduidelijk. Eerder gingen er al vijf kolencentrales uit de jaren 80 dicht.

Volgens Tweede Kamerlid Stientje van Veldhoven van D66 moeten alle kolencentrales op termijn dicht. Maar veel zal afhangen van het hoger beroep in de Urgendazaak. Vorig jaar bepaalde de rechter dat Nederland snel maatregelen moet nemen om aan de Europese CO2-doelstelling te voldoen. "Als die uitspraak stand houdt, dan is het in een keer sluiten van alle centrales een maatregel om dat snel te bereiken. Anders zou je de oude centrales eerst sluiten en sommige nieuwe centrales nog wat langer de tijd geven."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl