NOS NieuwsAangepast

Een kijkje in de keuken van de diplomatie

De NOS kreeg de 'Nederlandse' cables rechtstreeks van WikiLeaks. "We zijn op bezoek geweest in Engeland en hebben daar afgelopen woensdag de bestanden van Assange ontvangen. Vanmiddag kregen we de codes om ze te openen", volgens verslaggever Jeroen Wollaars.

De NOS kan zonder restricties publiceren uit de documenten, maar zal wel soms namen weglaten als mensen door de publicatie in gevaar worden gebracht.

Context

Hans Laroes, hoofdredacteur van NOS Nieuws, verwacht niet dat er "heel veel gigantisch grote verhalen" uit de cables naar voren zullen komen. "Het is meer een context die schetst hoe beslissingen hebben plaatsgevonden." Een kijkje in de keuken dus.

De NOS begon in december al contact te leggen met Assange, vertelt Laroes. Woensdag heeft hij de memorystick met de informatie in Engeland opgehaald. Hoewel een vergelijking met een James Bondfilm hem te ver gaat was het wel zo dat er bepaalde vertrouwelijke afspraken waren en codes werden afgesproken om elkaar te bereiken.

'Wonderlijk toeval'

Vandaag kreeg NOS de code om de documenten te ontsluiten. Dat RTL ook vandaag met de cables naar buiten kwam is volgens Laroes "een heel wonderlijk toeval". RTL kreeg de stukken in handen via de Noorse krant Aftenposten.

Laroes noemt Assange "een bijzondere man (...) Iemand op wie gejaagd wordt, iemand die het opneemt tegen een superpower, iemand met een missie en een ongetwijfeld eigenwijze man die iets tot stand wil brengen".

"Het is toch bijzonder dat hij zoveel in handen heeft, dat hij dat naar buiten brengt en dat hij dus laat zien hoe het werkt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl