Agenten in burger arresteren een Egyptische demonstrant
NOS Nieuws

Amnesty: veiligheidsdienst Egypte laat tegenstanders verdwijnen

De veiligheidsdienst in Egypte ontvoert, martelt en laat mensen verdwijnen die tegen het regime zijn. Dat schrijft Amnesty International in een rapport waarin slachtoffers hun verhaal doen.

Volgens de mensenrechtenorganisatie zijn sinds begin vorig jaar honderden studenten, politiek activisten en demonstranten spoorloos verdwenen. Lokale ngo's zeggen tegen Amnesty dat de Egyptische overheid per dag drie tot vier mensen laat verdwijnen.

In het rapport staan de verhalen van zeventien mensen die langere tijd werden vastgehouden. Het ging daarbij om perioden van enkele dagen tot zeven maanden. De arrestanten mochten geen contact hebben met familie en vrienden en zelfs niet met een advocaat, schrijft Amnesty.

Oproep

Verder zou de veiligheidsdienst martelen om aan bekentenissen te komen, ook kinderen, zoals een jongen van 14 die werd geslagen en elektrische schokken kreeg toegediend, totdat hij een valse bekentenis zou afleggen.

De veiligheidsdienst zou de mensenrechten schenden onder het mom van antiterrorisme-maatregelen. Amnesty roept daarom president Sisi op om zijn veiligheidsdiensten te verbieden door te gaan met het mishandelen en het laten verdwijnen van oppositieleden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl