Een operatiekamer
NOS Nieuws

Tuchtrechter: klachten tegen kno-arts AMC ongegrond

  • Rinke van den Brink

    Redacteur gezondheidszorg

  • Rinke van den Brink

    Redacteur gezondheidszorg

Alle klachten tegen een kno-arts die betrokken was bij een calamiteit die een jonge baby trof, zijn ongegrond verklaard door het regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg in Amsterdam.

De ouders van de baby hadden een reeks klachten ingediend tegen de arts. Die gingen onder meer over de keus voor een bepaald type operatie, de manier waarop die is uitgevoerd en de nazorg die geleverd is.

Het Tuchtcollege oordeelde dat de kno-arts zorg heeft geleverd volgens de professionele standaarden. Het gecompliceerde en problematische beloop van de behandeling zijn haar volgens de tuchtrechter niet te verwijten.

De ouders van de baby zijn teleurgesteld en overwegen in beroep te gaan.

Bijzondere operatie

Het baby'tje onderging drie maanden na zijn geboorte een complexe en bijzondere dubbele operatie aan zijn strottenhoofd. Dat werd iets verruimd en tegelijk werd zijn strottenklepje een beetje opgetrokken. Die gecombineerde operatie wordt alleen in het AMC uitgevoerd.

De arts die de operatie uitvoerde, gebruikte hechtdraad dat ze nooit eerder had gebruikt. Op de zitting van het tuchtcollege motiveerde ze haar keus. Belangrijkste argument voor de gekozen hechtdraad was dat die langer dan andere zijn trekkracht behoudt.

Patiëntdossier

"Ik had al twee of drie keer meegemaakt dat een hechtdraad te vroeg losliet, voor het littekenweefsel voldoende gevormd was. Maar ik was me er ook bewust van dat deze draad moeilijker te knopen is."

Kno-arts Olde Kalter, lid van het tuchtcollege, sprak er zijn verbazing over uit dat hij in het patiëntdossier niets terug kon vinden van deze overwegingen. Er stond ook niet vermeld waarom de gecombineerde operatie bij dit patiëntje de aangewezen ingreep was.

Strottenklepje

De gebruikte hechtdraad raakte toch los, waarna een nieuwe ingreep nodig was. Korte tijd later moest de baby acuut weer geopereerd worden.

Er bleek een scheur in zijn strottenklepje te zitten. Bovendien was een deel daarvan aan het afsterven. Bij die tweede operatie is meer dan de helft van het strottenklepje verwijderd. Zo’n klepje dient om de luchtpijp af te sluiten bij het slikken, zodat geen voedsel of drinken in de luchtpijp en vervolgens de longen terecht kan komen.

Het baby’tje, dat intussen zijn tweede verjaardag gevierd heeft, kreeg een paar maanden alleen sondevoeding en kon langdurig alleen van een lepeltje drinken. Hij heeft volgens de ouders een duidelijke ontwikkelingsachterstand opgelopen ten opzichte van zijn tweelingbroertje.

Melden

Het AMC meldde de calamiteit niet bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). De kno-arts had de hele gang van zaken wel gemeld bij haar superieuren. Maar de raad van bestuur van het ziekenhuis vond dat er geen sprake was van een calamiteit, maar van een ernstige complicatie. Die zijn niet meldingsplichtig.

De IGZ heeft het AMC op de vingers getikt voor het niet melden van wat de inspectie dus wel degelijk als calamiteit ziet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl