De Haagse villawijk Vroondaal
NOS Nieuws

Den Haag kan fluiten naar rijke Chinezen

Vijfentwintig miljoenenvilla's zouden er verrijzen in de Haagse nieuwbouwwijk Vroondaal. Doelgroep: rijke Chinezen. Maar het ambitieuze project Blossompark is een hoofdpijndossier geworden voor de gemeente.

Blossompark werd tijdens de crisis bedacht als manier om de nog grotendeels braakliggende woonwijk in te vullen. De villa's, die zelf energie produceren, zouden een voorbeeld van duurzaam en innovatief bouwen worden.

Verblijfsvergunning

De woningen zouden minimaal 1,25 miljoen euro kosten: het bedrag dat buitenlanders moeten investeren in Nederland om een verblijfsvergunning te krijgen. Dat was meteen het belangrijkste argument om rijken uit China, Hongkong en Singapore, die de gemeente Den Haag al jaren naar de stad probeert te lokken, zo'n woning te laten kopen. Niet alle buurtbewoners waren overigens blij met dat plan.

Maar die verblijfsvergunning, die krijgen de Aziaten niet. Staatssecretaris Klaas Dijkhoff heeft de Wet modern migratiebeleid per 1 juli 2016 aangepast. In een brief aan verantwoordelijk wethouder Joris Wijsmuller van Den Haag schrijft hij dat buitenlanders alleen een verblijfsvergunning bemachtigen als ze investeren in het Nederlandse bedrijfsleven. Het kopen van vastgoed om er zelf in te gaan wonen is niet langer genoeg. De brief is in het bezit van het Financieele Dagblad.

En dus heeft Den Haag een probleem. De bouwtekeningen van Blossompark kunnen voorlopig de la in.

Miljoenenstrop

De gemeente is 'zeer verwonderd' over het besluit van de staatssecretaris. "We hadden een specifieke toezegging vanuit het ministerie voor dit project", vertelt de woordvoerder van Wijsmuller. "Het is jammer dat de overheid binnen een jaar tijd de hele situatie wijzigt."

De stad wil Blossompark nog niet afschrijven. "De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland gaat opnieuw toetsen of het plan voldoet aan de wetgeving. En de wethouder probeert het probleem onder de aandacht te brengen bij de staatssecretaris."

Een miljoenenstrop voor Den Haag, Bouwfonds en projectontwikkelaar Synchroon, waar het Financieele Dagblad over schrijft, is volgens de gemeente niet aan de orde. "Er is nog niets gebouwd. We gaan nu met de betrokken partijen kijken hoe het verder moet. Als Blossompark er niet komt, bedenken we een plan B."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl