Theorie-examen
NOS Nieuws

CBR haalt voorspelbaarheden uit theorie-examens

Het CBR heeft voorspelbare vragen in de theorie-examens aangepast of geschrapt. Het rijvaardigheidsbureau heeft alle vragen uitgebreid laten analyseren naar aanleiding van de berichtgeving van RTL Nieuws eerder dit jaar.

Rijscholen wisten volgens RTL dat bij bepaalde soorten vragen altijd hetzelfde antwoord goed was. Ze zouden hun leerlingen die trucjes en ezelsbruggetjes aanleren, zodat ze zoveel mogelijk vragen op het examen goed zouden beantwoorden.

250 vragen

Het CBR liet een samenwerkingsverband van de Universiteit Twente en het Cito onderzoek doen naar 4500 vragen en 3800 afbeeldingen die in examens kunnen voorkomen. Daaruit bleek dat er 57 voorspelbare aspecten zijn. Op basis daarvan heeft het CBR ongeveer 250 vragen verwijderd uit de examens of aangepast.

Er is bijvoorbeeld sprake van zo'n voorspelbaar aspect als een antwoord op een bepaalde vraag altijd 'ja' of 'nee' is. Zo bleek uit de analyse dat het antwoord altijd 'ja' is als de kandidaat een vraag krijgt over het opvolgen van een aanwijzing. Ook als de term 'parkeergelegenheid' voorkwam in een vraag, was er maar één antwoord mogelijk.

'Kennis is nodig'

Toch zijn niet alle voorspelbaarheden ongewenst, stelt het CBR. Sommige vragen hebben als antwoord dat je een gehandicapte voor moet laten gaan of dat de remweg langer wordt. "Wij vinden het belangrijk dat een kandidaat dit weet, dus zien we dit soort voorspelbaarheden niet als ongewenst", zegt een woordvoerder.

De aanpassingen zijn meteen na het onderzoek doorgevoerd. Het CBR benadrukt dat er daarvoor nooit meer dan twee voorspelbaarheden in één examen zaten. Dat bewijst volgens het bureau dat je alleen kunt slagen als je kennis van de verkeersregels hebt. Het was volgens het CBR dus ook nooit mogelijk om een examen te halen door alleen trucjes uit je hoofd te leren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl