NOS Nieuws

'KPN rekent woekerrente op mobieltjes'

KPN heeft klanten te veel rente in rekening gebracht voor de mobiele telefoon die is inbegrepen bij belabonnementen. Dat beweert Consumentenclaim. De handel in mobieltjes op deze manier geldt tegenwoordig als een lening, omdat de kosten voor de telefoons maandelijks worden afbetaald.

Volgens de claimorganisatie bracht KPN bij een kwart van alle aanbiedingen meer rente in rekening dan het wettelijke maximum van 14 procent. Soms liep het wel op tot meer dan 100 procent, wat neerkomt op bedragen tot 10 euro per maand.

De twee andere grote providers, T-Mobile en Vodafone, doen het veel beter op dit vlak dan KPN, zegt Consumentenclaim. Zij rekenen niet zulke hoge rentes.

Hoge rente op mobiele telefoons

Geschrapt

KPN zegt in een reactie dat het gaat om een beperkt aantal abonnementen dat nauwelijks verkocht werd, bijvoorbeeld het duurste toestel met het goedkoopste abonnement of omgekeerd. KPN heeft een aantal van deze abonnementen met ingang van gisteren geschrapt vanwege de kritiek. Volgens Consumentenclaim zijn er echter nog steeds abonnementen waarbij klanten meer dan 14 procent aan rente betalen op hun toestel.

Telecombedrijven die toestellen aanbieden in combinatie met een abonnement moeten aan strengere regels voldoen. Aanleiding is een uitspraak van de Hoge Raad van twee jaar geleden. Toen werd bepaald dat het bij deze telefoons feitelijk gaat om koop op afbetaling, oftewel een lening.

BKR

Gevolg is dat de bedrijven zich aan de maximale rente moeten houden en bij het Bureau Kredietregistratie (BKR) moeten gaan controleren of hun klanten de abonnementen wel kunnen betalen. Ook moeten ze inzichtelijk maken hoeveel rente ze in rekening brengen voor de lening en moeten ze een bankvergunning aanvragen.

De telecombedrijven hebben tot eind dit jaar de tijd om zich aan de regels aan te passen. Volgens KPN is het vanwege deze overgangsperiode niet in overtreding wanneer de maximale rente wordt overschreden. Ook hoeft de te betalen rente nog niet expliciet te worden vermeld aan de klant, aldus het telecombedrijf.

Volgens toezichthouder AFM geldt de wettelijke maximumrente van 14 procent wel degelijk nu al. "Maar vanwege de overgangsperiode handhaven we beperkt", zegt een woordvoerder. "Alleen bij excessen komen we in actie."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl