Lassende leerlingen van een roc in Roermond
NOS Nieuws

Mbo's gaan meer samenwerken

Minister Bussemaker van Onderwijs wil het voor mbo-instellingen makkelijker maken om gezamenlijk opleidingen aan te bieden. Het wordt voor mbo's steeds lastiger om sommige opleidingen in stand te houden, omdat het aantal leerlingen terugloopt.

In 2030 zijn er naar verwachting 13 procent minder mbo-leerlingen dan nu. In krimpregio's als Twente, Zuid-Limburg en Oost-Groningen is de daling waarschijnlijk nog groter. Als er niets gebeurt, moeten mbo-instellingen daarom opleidingen afstoten, waardoor het aanbod verschraalt.

Bussemaker wil daarom dat mbo-instellingen bedreigde opleidingen samen gaan aanbieden. Nu kan dat niet, omdat volgens de wet de verantwoordelijkheid voor een opleiding en studenten slechts bij één instelling kan liggen. Bussemaker wil de wet veranderen, zodat het gezamenlijk aanbieden van een opleiding wel mogelijk wordt. Instellingen die daaraan meedoen, tekenen dan een overeenkomst waarin staat dat ze de verantwoordelijkheid voor een opleiding en studenten delen.

Alleenrecht

Daarnaast wil Bussemaker instellingen een 'alleenrecht' kunnen geven om kleine gespecialiseerde opleidingen aan te bieden. Ze denkt dan aan opleidingen als die voor schoenmaker, uurwerkmaker of pianotechnicus. Dat zijn opleidingen die relatief duur zijn, maar vakmensen afleveren waar veel vraag naar is.

Zo'n alleenrecht geldt voor een periode van vijf jaar. Als instellingen die zo'n alleenrecht krijgen geld tekortkomen, wil Bussemaker geld vrijmaken om dit soort opleidingen in stand te houden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl