NOS Nieuws

Leadsom trekt zich terug, May koerst af op Brits premierschap

De Britse politica Andrea Leadsom trekt zich terug als kandidaat voor het leiderschap van de Conservatieve Partij en het Britse premierschap. Dat betekent dat de weg naar het premierschap vrij is voor minister van Binnenlandse Zaken Theresa May.

May is, nadat al eerder andere kandidaten zich hadden teruggetrokken, de enige overgebleven kandidaat. De commissie die zich buigt over de benoeming van de leider van de Conservatieven heeft gezegd haast te willen maken met haar aanstelling.

De voorzitter van de commissie benadrukte echter dat May pas op termijn formeel kan worden benoemd. De commissie beslist binnenkort tijdens een bijeenkomst of zij de nieuwe leider van de Conservatieven wordt.

Turbulente periode

De 53-jarige Leadsom zei vanmiddag in een verklaring dat ze zich terugtrekt omdat ze zich niet genoeg gesteund voelde door haar partijgenoten. Bij een stemming van de Conservatieven schaarden 84 partijgenoten zich vorige week achter Leadsom, May kreeg 199 stemmen. Daaruit concludeerde de huidige staatssecretaris van Energie dat zij binnen de partij te weinig draagvlak heeft om de Britse regering te kunnen leiden.

Leadsom wees erop dat het Britse volk zich duidelijk heeft uitgesproken voor een vertrek uit de EU. Om dat zo snel mogelijk te kunnen realiseren is een krachtig optreden van de regering nodig, voegde zij eraan toe. Een wekenlange strijd om het premierschap is daarom volgens Leadsom niet wenselijk.

Aan het einde van haar verklaring sprak de politica haar steun uit voor May. Ze zei dat de Conservatieve Partij zo snel mogelijk een sterke leider nodig heeft om Groot-Brittannië door deze turbulente periode te leiden.

Pro-EU

Met het terugtreden van Leadsom haakt er opnieuw een belangrijk gezicht van het brexit-kamp af in de strijd om het premierschap. Minister van Justitie Michael Gove viel vorige week donderdag af na de stemming binnen de Conservatieve Partij. Hij kreeg slechts 46 stemmen. Eerder had Boris Johnson, de oud-burgemeester van Londen, al laten weten dat hij geen premier van Groot-Brittannië wilde worden.

Gove en Johnson hebben inmiddels allebei hun steun uitgesproken voor May. Zij staat te boek als pro-EU, maar heeft al gezegd dat ze een brexit wil realiseren. Als May wordt benoemd, volgt zij premier Cameron op. Die kondigde zijn vertrek aan nadat een meerderheid van de Britten voor een vertrek uit de EU had gestemd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl