NOS Nieuws

D66 en ChristenUnie samen op de bres voor kerkgebouwen

De komende tien jaar zullen er elke week gemiddeld twee kerken sluiten, zo is de verwachting. Daaronder zijn ook monumentale gebouwen. D66 en de ChristenUnie willen voorkomen dat die ten prooi vallen aan de slopershamer.

Gemeenten, provincies, investeerders en het Rijk moeten meer doen om de beeldbepalende gebouwen te beschermen, is de oproep van de twee partijen. Komend najaar organiseren ze een rondetafelgesprek in de Tweede Kamer.

Een kerkgebouw is naast een huis van gebed ook een drager van onze culturele identiteit.

Gert-Jan Segers, partijleider ChristenUnie

Het is een bijzondere gelegenheidscoalitie. Meestal staan D66 en ChristenUnie lijnrecht tegenover elkaar als het gaat om zaken die met religie te maken hebben. Deze keer hebben ze toch een gemeenschappelijk belang, beklemtonen de partijleiders Pechtold en Segers.

"We laten zien dat de zorg voor kerkelijk erfgoed over partijgrenzen heen kan gaan", zegt Segers van de ChristenUnie. "Een kerkgebouw is naast een huis van gebed ook een drager van onze culturele identiteit."

Boekwinkel

Samen met D66-leider Pechtold wil hij het makkelijker maken om kerkgebouwen een nieuwe bestemming te geven, zoals een restaurant of een boekwinkel. "Een leegstaande kerk moeten we niet laten vervallen, het zijn vaak mooie monumenten met historische waarde", zegt Pechtold, van huis uit kunsthistoricus.

Als het nodig is, willen D66 en ChristenUnie bij de begroting extra geld reserveren voor het behoud van beeldbepalende godshuizen. Nu trekt het Rijk jaarlijks 20 miljoen euro uit voor restauraties. De provincies hebben al gezegd dat dat niet genoeg is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl