De executies in Indonesië leiden in de hele wereld tot protesten, zoals hier in Australië
NOS Nieuws

Indonesië kondigt nieuwe executies aan

Indonesië gaat een groep terdoodveroordeelden executeren. Hoeveel mensen het zijn en wanneer ze worden geëxecuteerd heeft de procureur-generaal niet bekendgemaakt, maar het is wel zeker dat er buitenlanders bij zijn.

Het gaat om gedetineerden die zijn veroordeeld voor drugsdelicten. De Indonesische autoriteiten maken veel werk van het aanpakken van drugscriminaliteit. Ze hopen dat de drugshandel en het drugsgebruik daardoor afnemen.

Veel buitenlandse kritiek

Indonesië heeft het afgelopen jaar minstens veertien gedetineerden gedood. De executies hebben geleid tot veel kritiek uit het buitenland. De Nederlander Ang Kiem Soei werd begin vorig jaar nog ter dood gebracht. Daardoor waren de diplomatieke betrekkingen tussen Nederland en Indonesië een tijd bekoeld.

Volgens correspondent Michel Maas trekt Indonesië zich over het algemeen weinig aan van de kritiek. Wel zal het land niet zomaar buitenlanders executeren en kijkt het wel degelijk naar economische belangen, zegt Maas. "Indonesië wil investeerders binnenhalen en dat doe je niet door landen waar die investeerders vandaan komen voor het hoofd te stoten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl