NOS Nieuws

Veiligheidsraad praat over geweld in Zuid-Sudan

Spoedbijeenkomst VN-Veiligheidsraad om Zuid-Sudan

De VN-Veiligheidsraad praat achter gesloten deuren over het steeds weer oplaaiend geweld in Zuid-Sudan. Secretaris-generaal Ban Ki-moon zegt dat hij geschokt en verontwaardigd is over de gevechten in de hoofdstad Juba, waar de laatste dagen meer dan 270 mensen zijn gedood.

De vergadering van de Veiligheidsraad is belegd op verzoek van de Verenigde Staten. Die zijn, net als andere landen in de raad, bang dat het geweld in het Afrikaanse land uitloopt op een burgeroorlog.

Zuid-Sudan splitste zich vijf jaar geleden af van het noorden, maar het land heeft als zelfstandige natie maar weinig perioden van rust en vrede gekend.

Staatsgreep

In december 2013 brak een stammenoorlog uit tussen aanhangers van president Salva Kiir en de voormalige vice-president Riek Machar nadat Kiir zijn oude rivaal ervan had beschuldigd dat die een staatsgreep wilde plegen. Een half jaar later sloten de twee op papier vrede, maar dat maakte geen eind aan de strijd.

VN-topman Ban noemt het aanhoudende geweld zinloos en onaanvaardbaar. Hij wees erop dat VN-medewerkers die in Zuid-Sudan zijn om de bevolking te beschermen steeds vaker in de vuurlinie terechtkomen. Hij eist van de leiders in het land een snel ingrijpen om te voorkomen dat het geweld in Juba overslaat naar de rest van het land.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl