De Venusgrot
NOS Nieuws

Venusgrot van sprookjeskoning Ludwig vijf jaar dicht

De feeërieke Venusgrot van het Slot Linderhof gaat vijf jaar dicht. De kunstmatige druipsteengrot is een belangrijke trekpleister van de Duitse deelstaat Beieren; jaarlijks komen er 450.000 bezoekers.

De grot werd aangelegd in opdracht van de illustere koning Ludwig II (1845 - 1886). Hij stond bekend als "Märchenkönig" met een grote bouwwoede die graag kastelen als rococo-suikerwerken liet bouwen.

Slot Linderhof werd in 1878 voltooid en was een lievelingskasteel van Ludwig. Hij liet de grot aanleggen in de bergen op het landgoed. Voor de aankleding werd hij geïnspireerd door Wagners opera Tannhäuser en de Blauwe Grot op het Italiaanse eiland Capri. Zo was er een boot in de vorm van een schelp en een mosseltroon voor Ludwig.

Het project was een technisch hoogstandje: de grot kon met elektrisch licht in verschillende kleuren worden belicht. Daarvoor werd een van de eerste stroomcentrales ter wereld gebouwd. De toegang werd afgesloten met een Sesam-open-u-steen.

Slot Linderhof

Al vanaf het begin kampte de grot echter met problemen door grondwater en de luchtvochtigheid, waardoor de kunststeen werd aangetast. In de jaren 60 hing men netten op om te voorkomen dat bezoekers geraakt werden door afbrokkelend steenwerk.

Er is nu een vijf jaar durende restauratie gepland, die 25 miljoen euro zal kosten. Het complex wordt voor het eerst grondig gerenoveerd, de drainage verbeterd en er komen led-lampen voor de belichting. Daarnaast worden er ondergrondse ruimtes voor toiletten, personeel en techniek aangelegd.

De Venusgrot is 15 oktober voor het laatst geopend. Om iedereen nog de kans te geven de grot voor die tijd te bezoeken, krijgen bezoekers vanaf vandaag elke zondag gratis toegang.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl