De activist werd in een winkel doodgeschoten
NOS Nieuws

Cambodjaanse regeringscriticus Kem Ley vermoord

In Cambodja is een activist die kritisch stond tegenover de regering op klaarlichte dag vermoord. Kem Ley werd ’s morgens in een winkel met drie kogels doodgeschoten.

De politie heeft een man opgepakt die een bekentenis heeft afgelegd. Hij zegt dat hij Ley heeft vermoord omdat die hem geld verschuldigd was. De politie onderzoekt of dit echt het motief was voor de moord.

Kem Ley was een bekende politiek analist, zegt correspondent Michel Maas: "Hij was onafhankelijk. Hij gaf commentaar op radio, tv en in de kranten." Hij stond zowel kritisch tegenover de regering van premier Hun Sen als tegenover de oppositie. "Maar hij was vooral kritisch tegen de regering die hij van corruptie beschuldigde."

Door kritiek vermoord

Recentelijk schreef en sprak Ley over een rapport van anticorruptieorganisatie Global Witness. Daarin staat dat Hun Sen zijn zakenimperium in elke economische sector van Cambodja invloed heeft en dat hij machtspolitiek bedrijft door corruptie.

"Zijn commentaar viel niet goed", zegt Maas. "Er wordt algemeen rekening mee gehouden dat hij om zijn kritiek is vermoord."

Angst

In Cambodja zijn volgend jaar regionale en over twee jaar nationale verkiezingen. "Er is nu weer een beweging gaande waarbij de oppositie wordt tegengewerkt", zegt Maas. Aanhangers van de oppositie worden bedreigd of opgepakt. "Dat gebeurt eigenlijk altijd voor de verkiezingen. Zo wil Hun Sen de uitslag beïnvloeden."

De premier is bang voor de groeiende aanhang van de Nationale Cambodjaanse Reddingspartij, dat is de grootste oppositiepartij. "Als de verkiezingen eerlijk zouden verlopen zou Hun Sen allang zijn verdwenen", vertelt Maas.

Hun Sen is sinds 1985 premier. Hoewel hij democratisch is verkozen, regeert hij het land als een dictator. "Hij is gewoon een despoot. Zijn familie staat ook slecht bekend. Iedereen is bang voor ze", vertelt Maas. "De oppositieleider woont praktisch altijd in het buitenland, omdat hij constant wordt bedreigd. Aanhangers van de oppositie zullen zich niet meer veilig voelen op straat."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl