NOS Wielrennen

Wielrennen in Spanje drijft op dertigers

Wielrennen in Spanje drijft op dertigers

De Tour vertrekt vandaag vanuit Spanje, in Vielha Val d'Aran, met Chris Froome in de gele trui. De eerste Spaanse achtervolger is Joaquim Rodríguez, 37 jaar oud. Ervaren maar ook op leeftijd. Net zoals Alejandro Valverde, 36 jaar en Alberto Contador, 33 jaar. De leeftijd van die Spaanse toppers is een probleem volgens twee Spaanse veelvraten uit de geschiedenis: Miguel Indurain en Pedro Delgado.

Natuurlijk kunnen 'de grote drie' nog wel even mee maar hoe ziet de Spaanse toekomst er uit? "We moeten op zoek naar een nieuwe generatie met bijvoorbeeld Mikel Landa en afwachten wat zij kunnen. De grote Spanjaarden kunnen nog maximaal twee jaar mee. Het is vrezen voor een periode zonder grote successen", aldus Delgado, winnaar van de Tour in 1988 en de Vuelta in 1985 en 1989. Uitzondering op de toppers op leeftijd is Mikel Landa, met zijn 26 jaar een broekie in het Spaanse ensemble. Veel andere grote Spaanse talenten voor de grote rondes zijn er niet.

Alleen Movistar

Volgens Indurain is er een probleem in de structuur van het Spaanse wielrennen. "We missen grote ploegen. Sinds een hele lange tijd is er alleen nog Movistar. Ook de toppers fietsen bijna allemaal bij een buitenlandse ploeg. Terwijl het voor jonge renners juist beter is om bij een Spaanse ploeg te fietsen."

Miguel Indurain

Froome favoriet voor deze Tour

Valverde fietst wel bij die ene Spaanse ploeg maar is deze Tour de meesterknecht van de Colombiaan Nairo Quintana. Contador kampt met pech en pijn en Joaquim Rodríguez is in elke grote ronde al eens op het podium geëindigd maar heeft er nooit één gewonnen. De bergrit van vandaag start in Spanje, maar volgens Delgado en Indurain is de Brit Froome de grote favoriet voor de eindzege.

Indurain weet natuurlijk wat het is, hij won hem vijf keer achter elkaar. "Het is voor bijvoorbeeld Froome nog steeds mogelijk om de Tour vijf keer te winnen maar het is wel veel moeilijker dan in mijn tijd. Want je hebt nu veel meer favorieten voor de eindzege, elk team heeft wel een kopman voor het klassement."

Delgado sluit zich aan bij Indurain. "Het is veel lastiger om overwinningen achter elkaar te behalen, want in die drie weken is er altijd wel iets aan de hand." En misschien kunnen de drie Spaanse toppers dit jaar wel profiteren van malheur bij de rest. En voor de liefhebbers van het Spaanse wielrennen is het te hopen dat er over twee jaar ook een generatie staat die mee kan doen om de prijzen.

Chris Froome, Alejandro Valverde en Alberto Contador

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl