Premier Malcolm Turnbull
NOS Nieuws

Conservatieve coalitie Australië eist verkiezingszege op

De parlementsverkiezingen in Australië zijn gewonnen door de conservatieve coalitie van premier Malcolm Turnbull. Met drie kwart van de stemmen geteld, bezetten de drie conservatieve partijen 74 zetels in het lagerhuis. Dat is net geen meerderheid, maar Turnbull gaat ervan uit dat er nog een of twee zetels bijkomen. Als dat niet lukt, kan hij rekenen op de steun van drie onafhankelijke parlementariërs. Die hebben hem hun steun toegezegd.

Turnbull heeft de overwinning opgeëist en zegt dat de coalitie opnieuw drie jaar zal regeren. De leider van de grootste oppositiepartij, de Labor Party, heeft zijn nederlaag toegegeven en Turnbull gefeliciteerd.

Wankel

Ondanks de overwinning is de positie van Turnbull wankel. Zijn eigen Liberale Partij verloor tussen de 14 en 16 zetels. Tegenstanders binnen zijn eigen partij zullen dit aangrijpen om zijn aftreden te eisen. Leiders van politieke partijen worden in Australië regelmatig 'ingeruild' als peilingen of verkiezingsuitslagen tegenvallen.

Verder is het essentieel dat alle parlementsleden van zijn eigen partij hem blijven steunen. Eén of een paar tegenstemmen kunnen een wetsvoorstel blokkeren. Dat dat gebeurt is niet denkbeeldig, want de partij is op dit moment over aantal zaken ernstig verdeeld, zei correspondent Robert Portier in het NOS Radio 1 Journaal.

Tellen

De parlementsverkiezingen waren vorige week zaterdag. De uitslag wordt nu pas bekend omdat de verschillen minimaal zijn. In sommige kiesdistricten is het verschil tussen kandidaten niet meer dan enkele tientallen stemmen. Vandaar dat elke stem telt: niet alleen de stemmen die op dag zelf zijn uitgebracht, maar ook de stemmen die vooraf per post werden ingeleverd. "Het tellen van die stemmen kost heel erg veel tijd", zegt Portier.

In zeker vijf districten zijn de uitslagen nog niet bekend. De uitslag van de verkiezingen voor de Senaat wordt pas over een maand verwacht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl