NOS Sport

Douma legt het af tegen de familie Ingebrigtsen

Douma legt het af tegen de familie Ingebrigtsen

Hij is eerstejaars senior. Zaterdagavond kreeg Richard Douma een geweldige kans om zijn eerste grote internationale titeltoernooi af te sluiten met een zeer verrassende medaille. De Zaandammer liep in het Olympisch Stadion een perfecte finale op de 1.500 meter, maar verzuurde drie meter te vroeg om een medaille op de EK te pakken.

De titel ging na een felle eindsprint naar de Noor Filip Ingebrigtsen (3.46,65). Hij bleef de Spanjaard David Bustos net voor. De derde plaats was voor Henrik Ingebrigtsen, broer van de Europees kampioen.

Die kreeg nog een duw van Douma, maar liet zich bij zijn opmars in de slotmeters niet door de Nederlander dwarsbomen. "Ik verzuurde net te vroeg", gaf Douma toe na zijn eerste grote finale.

Douma: medaille was echt subliem geweest
Smith eindigt als elfde in discusfinale

Discuswerper Rutger Smith en hinkstapspringer Fabian Florian hebben bij de EK in Amsterdam in de finales van hun discipline slechts een bijrol gespeeld.

Beiden konden na drie pogingen hun spullen inpakken. Smith pakt ze snel weer uit. Hij gaat zondag een wedstrijd doen om alsnog olympische kwalificatie af te dwingen.

Smith wierp zich donderdag in zijn de derde poging op het Museumplein naar de finale. Zijn uithaal daar in zijn laatste poging bracht hem een afstand van 63,85 meter, waarmee hij als elfde de eindstrijd inging.

Zaterdagavond kon een redelijk vol Olympisch Stadion de jarige atleet niet inspireren tot grootse daden. Smith kwam niet boven de 60 meter uit: 59,99 was zijn beste poging.

Dat zat dus een stuk onder de 65 meter, die hij nodig heeft voor Rio. Hij werd elfde. De Europese titel was voor de Pool Piotr Malachowski met 67,01 meter.

Smith: ik had op meer gehoopt

Florant heeft zich voor de Olympische Spelen geplaatst, maar ook hij maakte in Amsterdam geen enkele indruk. Zijn derde poging in de finale was de beste: 16,23. Daarmee eindigde hij als tiende.

De Europese titel was voor de Duitser Max Hess, die tot 17,20 meter kwam. Zilver ging naar Karol Hoffmann uit Polen (17,16). De Brit Julian Reid veroverde brons (16,76).

Hinkstapspringer Florant eindigt als tiende in finale

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl