Bloemen ter nagedachtenis van Philando Castile
NOS Nieuws

Agent die zwarte man doodschoot: het ging om het wapen, niet zijn ras

De Amerikaanse agent die donderdag een zwarte automobilist doodschoot in Minnesota, zegt dat hij reageerde op het wapen van de man, niet op zijn ras. De vriendin van de 32-jarige Philando Castile filmde hoe hij doodbloedde in zijn auto nadat de agent had geschoten.

"Dit heeft niks te maken met ras, maar alles met de aanwezigheid van een wapen", zegt de advocaat van de agent. "Hij reageerde op het gedrag van de chauffeur."

Wat dat gedrag precies was, wilde de advocaat niet zeggen. Ook is het niet te zien op het filmpje van het incident, omdat de vriendin de opname pas na de schoten startte.

Vrouw filmt stervende vriend na schietpartij

Castile was aan de kant gezet omdat zijn achterlicht kapot was. Volgens zijn vriendin zei hij tegen de agent dat hij een vuurwapen bij zich had en dat hij daarvoor een vergunning had.

De agent, zelf Latino, is volgens zijn advocaat overstuur en verdrietig na het incident. Hij is op non-actief gesteld gedurende het onderzoek.

Wapenbezit

Ook president Obama legde vandaag een verband met het wapenbezit in de VS. "We weten niet precies wat er gebeurd is, maar dat er een wapen aanwezig was heeft, op de een of andere manier, deze tragedie veroorzaakt. Dat was een van de oorzaken van de spanningen tussen de politie en de gemeenschap die ze moeten dienen."

De gouverneur van de staat Minnesota zei eerder dat hij dacht dat ras wel een rol speelde. "Zou dit ook gebeurd zijn als de inzittenden blanken waren geweest? Ik denk het niet", zei gouverneur Dayton.

Ook na de opmerkingen van de advocaat blijft hij bij dat standpunt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl