NOS Sport

Alweer tien jaar geleden: De Bakker wint Wimbledon junioren

Het is twintig jaar geleden dat Richard Krajicek Wimbledon op zijn naam schreef. Maar ook tien jaar geleden was er nog Nederlands succes op het meest prestigieuze tennistoernooi ter wereld: Thiemo de Bakker schreef in 2006 het juniorentoernooi op zijn naam.

"Dit is Thiemo de Bakker, een 17-jarige tennisser uit Den Haag, die samen met Robin Haase, Igor Sijsling en Antal van der Duim een kwartet tennissers vormt waar Nederland de komende jaren nog heel erg veel plezier aan kan gaan beleven", zei NOS-commentator Mark Brasser destijds.

Daarmee kreeg Brasser gedeeltelijk gelijk: drie van die vier spelers reikten weliswaar tot de tophonderd, toch werd op dat moment een rooskleuriger toekomst voorspeld voor De Bakker.

De ooit zo beloftevolle junior bezet momenteel de 127ste plaats op de wereldranglijst. Op Wimbledon werd hij dit jaar al in de eerste ronde van de kwalificaties uitgeschakeld door de nummer 555 van de wereld. 'Blamage voor De Bakker in kwalificaties Wimbledon', kopte de NOS.

Thiemo de Bakker kust de trofee op Wimbledon

Wozniacki

In 2006 werd het juniorentoernooi van Wimbledon bij de meisjes gewonnen door Caroline Wozniacki. Zij was vier jaar na die winst de nummer 1 van de wereld, De Bakker behaalde in datzelfde jaar de 40ste plaats, zijn beste ranking ooit.

Maar hoe is het met zijn tegenstander van destijds? Dat het bereiken van de Wimbledonfinale geen garantie voor succes is, bewijst de Pool Marcin Gawron. Van hem hebben ongetwijfeld weinig mensen gehoord.

Hij is momenteel de nummer 519 van de wereld en kwam nooit verder dan de plek 262 op de mondiale ranglijst. Op het laagste profniveau sprokkelt hij tegenwoordig zijn punten bij elkaar.

Thiemo de Bakker en de Pool Marcin Gawron

De inmiddels 27-jarige De Bakker maakt een moeilijke periode door: hij wacht al zeven toernooien op een overwinning. Hij eindigde 2015 goed met twee challengertitels op rij, maar kwam dit jaar nog niet voorbij de tweede ronde op ATP-niveau.

In De Volkskrant deed De Bakker onlangs openhartig zijn verhaal: hij kan maar lastig verkroppen dat hij een anonieme status heeft en onthulde in het interview dat hij de afgelopen jaren last had van een drank- en gokverslaving.

Dit weekend reist hij met het Nederlands Davis Cup-team af naar Moskou, waar hij hoopt weer het nodige vertrouwen op te kunnen doen. En Gawron? Die komt niet in aanmerking voor het Poolse team.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl