NOS Nieuws

Startschot Stertochten gelost: twaalf provincies lopen naar Nijmegen

In alle provinciehuizen van Nederland klonk vanochtend het startschot van de Stertochten. 1275 wandelaars, verdeeld over twaalf teams, zetten met de provincievlaggen voorop koers naar Nijmegen. De delegaties zullen op zondag 17 juli feestelijk onthaald worden, precies op tijd voor de honderdste Vierdaagse.

De Stertochten zijn vanwege het jubileumjaar van de Vierdaagse in het leven geroepen. De afstanden verschillen, de deelnemers nog meer. Wie lopen de Stertochten? Hieronder drie portretten.

"Het lopen zelf is het grootste feest"

Mitchell Perdon is 26 jaar en loopt al jaren de Nijmeegse Vierdaagse. Natuurlijk loopt hij ook de honderdste en dan ook meteen iedere dag 55 kilometer. "Het leek me speciaal om met de Stertocht mee te lopen vanwege de honderdste. Het is een leuke voorbereiding op de Vierdaagse", zegt Mitchell.

Voor zijn werk was het geen probleem; Mitchell kreeg twee weken vrij om zijn kilometers te maken. "Ik loop ook voor KiKa en heb al bijna duizend euro opgehaald. Alleen al daarom wil ik zowel de Stertocht als de Vierdaagse graag uitlopen."

Aan de voorbereiding zal het in ieder geval niet liggen. Mitchell heeft als training al vele kilometers in de benen en ook de boodschappen zijn allemaal binnen. "Ik heb banaantjes, broodjes, water, zoute drop en druivensuiker gehaald. Ik ben er klaar voor en heb er echt zin in!"

Bij aankomst in Nijmegen gaat Mitchell vooral genieten. "Het is echt een feestje daar, het respect wat je krijgt van de mensen langs de kant is zo mooi. Mensen hebben het altijd over de Vierdaagsefeesten, maar het lopen zelf is het grootste feest. Zeg ik altijd maar."

Voor Mitchell Perdon is de Stertocht slechts een opwarmertje

"Blij om aan zoiets unieks mee te werken"

Annet Duits is 58 jaar oud en is marsleider van de Stertocht vanuit Maastricht. Ze is fervent wandelaar, lid van de KWBN (Koninklijke Wandel Bond Nederland) en is ook wandeltrainer van beroep waardoor ze al heel wat kilometers in de benen heeft. Ze werd gevraagd om de stertocht vanuit haar provincie te organiseren en die kans heeft ze met beide handen aangepakt.

"Het is iets unieks, daarom wilde ik er heel graag aan meewerken", zegt Annet. "Als marsleider moest ik de volledige route uitzetten en als wandeltrainer heb ik tijdens mijn opleiding geleerd hoe je dat het beste doet. Daarnaast regel ik ook nog T-shirts en medailles voor de lopers en zorg ik dat de wandelaars tijdens de stertocht goed beleid worden, dus ik ben echt het manusje van alles."

"Ik zal de tocht heel anders beleven dan de deelnemers aangezien ik me erg verantwoordelijk voel voor de groep en wil dat alles in goede banen loopt. Ik vind het erg leuk alles te mogen organiseren maar ik denk wel dat mijn lichaam heel blij is om te rusten als ik zondag thuis aankom."

Annet Duits (links) is wandeltrainer en marsleider tijdens de Stertocht

"Zo kan ik toch onderdeel zijn van de 100e Vierdaagse"

Sabine Tebbens (32) heeft al even niet meer meegedaan aan de Vierdaagse. Niet omdat ze niet wilde, maar omdat MS het onmogelijk maakte. "De Vierdaagse mag je alleen op eigen kracht doen en ik kan mijn rolstoel niet langer dan 5 kilometer met de hand rollen," zegt Sabine. "Dat begrijp ik helemaal, maar dat betekent wel dat 2012 voor mij de laatste keer was. Nu kan ik gelukkig weer een beetje meedoen."

De Vierdaagse betekent alles voor Sabine. Al jaren zit ze iedere dag langs de kant om haar vrienden aan te moedigen.

Nu kan ze er weer zelf onderdeel van uitmaken, want vanuit Den Haag rolt ze met de Stertocht mee. "De route zal heel mooi zijn en ze hebben hem speciaal voor mij aangepast. Ik verwacht dat de Stertocht dezelfde verbroedering oplevert als in Nijmegen en daar kijk ik erg naar uit."

Sabine Tebbens kan door MS geen Vierdaagse meer lopen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl