Bij extreme hitte geen veevervoer meer
Varkens, schapen, koeien en andere hoefdieren mogen vanaf nu niet meer vervoerd worden als het boven de 35 graden is. Dat is een van de afspraken om het veetransport iets diervriendelijker te maken.
Onder anderen transporteurs, de boeren en de slachters hebben samen een lijst met voorschriften opgesteld over wat ze moeten doen bij extreme hitte of koude. De afspraken gelden nu voor hoefdieren; later dit jaar volgen waarschijnlijk afspraken voor pluimvee.
Dierenwelzijn
Het protocol treedt in werking bij temperaturen boven de 27 graden. De dieren moeten op die dagen vroeg in de ochtend of later op de avond vervoerd worden, zodat ze niet op het heetst van de dag in een vrachtwagen zitten.
Dat was eerder niet mogelijk, omdat de dieren bij aankomst bij de slachter gekeurd moeten worden. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) zal op warme dagen eerder beginnen en langer doorwerken, zodat het wel kan.
Ook moeten de dieren op warme dagen wat meer ruimte krijgen tijdens het vervoer. En in juli en augustus mag er niet meer met levend vee naar Turkije gereden worden.
Koude
Bij hele lage temperaturen moet de transporteur er op toezien dat de dieren niet bevriezen, maar daar zijn minder eenduidige afspraken over gemaakt. Wel zijn alle partijen het erover eens dat -10 graden te koud is voor vervoer.
De NVWA gaat erop toezien dat allepartijen zich aan de nieuwe voorschriften houden.