Schutter Dallas diende als militair in Afghanistan
De man die vannacht het vuur opende op demonstranten in Dallas was een reservist in het Amerikaanse leger. Dat heeft het leger bekendgemaakt. The New York Times schrijft dat de man de enige schutter is, maar dit wordt niet gemeld door andere media.
De 25-jarige zwarte man heet Micah Xavier Johnson. Hij was soldaat eerste klasse en was een specialist op het gebied van timmer- en metselwerk. Vanaf maart 2009 tot april 2015 werkte hij bij het leger. Tussen november 2013 en juni 2014 diende hij als soldaat in Afghanistan.
De politie heeft Johnson met een "bomrobot" om het leven gebracht toen duidelijk werd dat ze hem er niet van konden overtuigen om zich over te geven.
Meer verdachten
De veteraan schoot gisternacht vijf politieagenten dood tijdens de mars tegen politiegeweld. Daarnaast raakten zeven agenten en twee burgers gewond. De schietpartij begon 's avonds rond kwart voor negen Amerikaanse tijd.
Bij de schietpartij werden ook drie anderen opgepakt. Hun identiteit is nog niet bekendgemaakt. De politie wil ook nog niet zeggen waarvan ze worden verdacht.
Een buurman van de schutter zegt tegen een plaatselijke televisiezender dat Johnson woonde bij zijn moeder in Mesquite, een voorstad van Dallas. Volgens een vriend van Johnson hield hij zich niet veel bezig met politiek en was hij niet gewelddadig.
Politiechef David Brown sprak vandaag bij een gebedsdienst die door honderden christenen, moslims en joden werd bijgewoond. Hij noemde de schietpartij een "goed doordachte, kwaadaardige tragedie". Brown zegt niet te zullen rusten tot alle verantwoordelijken voor de rechter zijn gebracht.
De Democratische presidentskandidaat Hillary Clinton zegt dat er moet worden geluisterd naar zwarte Amerikanen die in actie komen. Er komen te veel zwarte Amerikanen om het leven door politiegeweld, vindt ze.
Terreurbewegingen
De regering van president Obama heeft gedurende de dag meerdere malen contact gehad met de autoriteiten in Dallas. Het Witte Huis zegt dat er geen verband te vinden is tussen de schietpartij en terreurbewegingen.
Obama maakt zich zorgen over de makkelijke verkrijgbaarheid van wapens in de VS. Bij overheidsgebouwen hangen de vlaggen tot 12 juli halfstok.