Koning Willem-Alexander in de KBX
NOS Nieuws

Nieuw regeringsvliegtuig moet Antillen kunnen bereiken

Het nieuwe Nederlandse regeringstoestel zal waarschijnlijk tussen de 50 en 90 miljoen euro kosten, verwacht minister Schultz. Ze laat de Tweede Kamer weten dat haar voorkeur uitgaat naar een goedkoop tweedehands toestel, dat de overzeese koninkrijksdelen zonder tussenstop kan bereiken.

Het huidige regeringsvliegtuig, de Fokker 70 PH-KBX, is aan vervanging toe. Schultz wil dat de vervanger net zoveel mensen kan vervoeren als de huidige KBX. Van de twee toestellen die volgens ingewijden het meeste kans maken, een Embraer en Boeing 737, is de Boeing groter dan het Braziliaanse toestel. Overigens wil koning Willem-Alexander zich laten omscholen tot Boeing-piloot.

Functioneel

Schultz schrijft verder dat er een gepast en functioneel interieur in het toestel moet zitten. Ook wil ze een kant-en-klaar vliegtuig; Nederland moet er niet te veel aan hoeven verbouwen.

Het is de bedoeling dat de ministers en leden van het het koningshuis vanaf eind volgend jaar gebruik kunnen maken van het nieuwe regeringstoestel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl