NOS Wielrennen

Cummings soleert naar ritzege in eerste Pyreneeënrit

Cummings soleert naar ritzege in Pyreneeën

Steve Cummings heeft op indrukwekkende wijze de eerste bergrit van de Ronde van Frankrijk gewonnen. Cummings reed net voor de tussensprint, op 25 kilometer van de meet, weg uit de grote kopgroep. De Brit reed de Col d'Aspin alleen op en liet zich niet meer inhalen in de afdaling naar Lac de Payolle. Daar hield hij 2.14 over op achtervolgers Daryl Impey en Daniel Navarro.

Greg Van Avermaet behield de gele leiderstrui. Sterker nog, hij ging mee met de kopgroep en bouwde zijn voorsprong op de favorieten uit met anderhalve minuut. Van Avermaet staat nu 6.36 voor nummer twee Julien Alaphilippe. Chris Froome en Nairo Quintana geven 6.42 toe op de Belg.

De Nederlandse klassementsrenners Wilco Kelderman en Bauke Mollema kwamen in de groep met favorieten over de meet.

Een eerste kopgroep, met onder meer Peter Sagan en Mark Cavendish was geen lang leven beschoren. Op 112 kilometer van de streep werden zij bijgehaald door het peloton. Daarna kozen liefst 29 man de aanval, onder wie geletruidrager Greg Van Avermaet, Sebastiaan Langeveld, Vincenzo Nibali, Tony Martin en Fabian Cancellara.

Cummings gaat er alleen vandoor

Op een kleine 40 kilometer gingen acht renners uit de kopgroep in de aanval. Al snel demarreerde Cummings uit die voorste groep. Hij begon aan de Aspin met een voorsprong van een halve minuut op Impey en Navarro. Vincenzo Nibali, die voor deze etappe al veertien minuten achterstand had op de gele trui, kwam als vierde boven. Van Avermaet was als vijfde op de top. Aan die volgorde kon de afdaling richting Lac de Payolle niets meer veranderen.

In het peloton werd niet al te hard gereden, de renners hadden wind tegen op de Col d´Aspin. Dat was goed nieuws voor de Alberto Contador. Hij werd niet nog eens getest en de achterstand op Froome en Quintana bleef 1.21.

Opmerkelijk genoeg kon Thibaut Pinot, een van de outsiders voor het podium, het tempo op de Aspin niet volgen. Ook hij mocht blij zijn dat de kopstukken zich niet al te veel wilden inspannen. Desondanks kregen zijn aspiraties op het podium met 2.46 tijdverlies een forse knauw.

Boog van de laatste kilometer loopt leeg en valt op peloton

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl