NOS Sport

Geëmotioneerde Smith: ik hoor in Rio thuis

Smith: ik hoor in Rio thuis

Rutger Smith kan zichzelf zaterdag een heel mooi verjaardagscadeau geven. De discuswerper heeft zichzelf al een goede dienst bewezen door zich te plaatsen voor de EK-finale, maar het kan nog mooier.

Voor nu overheerst de blijdschap. Smith wierp tijdens de kwalificatie op het Museumplein de schijf naar een afstand van 63,85 meter, en dat bleek genoeg voor een plaats in de finale. Tien atleten haalden de eis van 64 meter, maar in de finale mogen twaalf atleten starten en Smith was de beste van de rest.

Schreeuw na schreeuw

"Er werd ver geworpen, dus ik wist dat ik dat ik in de buurt van de 64 meter moest komen. In mijn laatste poging heb ik alles gegeven. En het lukte."

De atleet liet zijn emoties de vrije loop na zijn worp. Schreeuw na schreeuw was er te horen bij Smith, die van ver komt. "Ik heb bijna drie jaar aan de kant gestaan, nadat ik in 2013 mijn achillespees heb gescheurd. Het was een moeilijke weg."

Heftige ontlading bij discuswerper Smith na worp

Ook dit seizoen had hij te maken met tegenslag. "In april stond ik super te werpen, maar toen kreeg ik last van een spierverrekking. Ik heb wedstrijden moeten skippen en heb de olympische limiet nog niet gehaald. Maar ik sta nu wel op de EK en dan wil ik ook in de finale staan."

"De jongens die je hier in de finale ziet, staan er met de Spelen straks ook weer. Het is goed dat ik daartussen sta. Maar ik hoor er ook tussen en ik hoor ook in Rio thuis."

Zaterdag, op zijn 35ste verjaardag, komt Smith in actie in het Olympisch Stadion. Donderdag stond hij op het Museumplein. "De mooiste locatie waar ik ooit heb geworpen, heel speciaal."

Het Museumplein tijdens de EK atletiek

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl