Een vrouw met haar smartphone op de Seychelles
NOS Nieuws

Nederlander durft iets meer te internetten in het buitenland

Vanaf het strand even Facebook checken of foto's doorsturen wordt steeds populairder. Nederlandse consumenten gebruiken meer mobiel internetten op vakantie vanwege de gedaalde roamingkosten binnen de Europese Unie. Toch zijn ze nog altijd voorzichtiger met het gebruik dan in eigen land.

De grote telecombedrijven bevestigen de trend, al zijn ze terughoudend om cijfers te noemen vanwege de concurrentie. Alleen T-Mobile zegt dat klanten die hun databundel deels binnen de EU kunnen gebruiken gemiddeld 18 MB meer verbruiken dan een jaar geleden.

De tarieven voor mobiel internetten binnen de Europese Unie zijn de afgelopen jaren flink gedaald. Kostte het verbruik van één MB (bijvoorbeeld het versturen van een foto) een paar jaar geleden in sommige landen nog 5 euro, nu is het maximumtarief 6 cent bovenop de lokale kosten. In de zomer van 2017 moeten de roamingkosten binnen de EU helemaal verdwenen zijn.

Telecombedrijven komen ook vaker met voordeligere bundels voor in het buitenland. Zo kondigen Tele2 en KPN vandaag aan dat klanten deze zomer 100 MB gratis krijgen om te gebruiken binnen de Europese Unie.

Sommigen zetten nog altijd in paniek roaming uit zodra ze het bordje Hazeldonk zien.

Woordvoerder Tele2

Ondanks die lagere tarieven zijn consumenten nog voorzichtiger met het gebruik dan in Nederland. "Je ziet dat consumenten nog altijd bang zijn om te internetten in het buitenland", zegt Jan-Willem te Gussinklo van Tele2. "Sommigen zetten nog steeds meteen roaming uit zodra ze het bordje Hazeldonk zien. Maar er zijn onder hen steeds meer mensen die op vakantie roaming aanzetten om toch even te internetten."

De Consumentenbond waarschuwt vakantiegangers die buiten de Europese Unie op reis gaan. In sommige landen kunnen de tarieven nog erg hoog zijn. In landen als Thailand en de Verenigde Staten kun je meer dan 9 euro kwijt zijn voor het gebruik van 1 MB.

De bond wil dat providers er iets aan doen. Die wijzen op hun beurt weer naar de buitenlandse providers die de tarieven vaststellen.

Minister Kamp van Economische Zaken noemt de situatie onwenselijk, maar hij zegt weinig aan de tarieven te kunnen doen. Er zouden in internationaal verband afspraken moeten worden gemaakt, maar het lijkt er niet op dat dit snel gaat gebeuren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl