NOS Sport

Europese titel voor Martina op de 100 meter

Martina pakt EK-goud met machtige slotmeters

Churandy Martina heeft bij de Europese kampioenschappen in Amsterdam goud veroverd op de 100 meter. De 32-jarige sprinter versloeg, na een enorme versnelling aan het eind, met miniem verschil de Turk Jak Ali Harvey. Beiden noteerden 10,07 seconden, maar Martina werd als winnaar uitgeroepen.

Martina moest in de finale van ver komen. Zijn start - vaak het pijnpunt - was redelijk goed, maar tegen de versnelling in het tweede deel van de race kon niemand op. Solomon Bockarie, de tweede Nederlander in de finale, kwam heel goed uit het startblok, maar finishte als zevende.

Martina werd al eens eerder Europees kampioen. In 2012 was hij de beste op de 200 meter, zijn favoriete afstand.

Martina verbaasde de atletiekliefhebbers op de volgepakte tribunes van het Olympisch Stadion. Zelf was hij overtuigd dat er een medaille zou uitrollen. "Goud was moeilijk. Vicaut heeft dit seizoen een paar keer onder de 10 seconden gelopen. Als ik start, start ik echter altijd voor goud", grijnsde hij na zijn triomf.

Martina: heb het goud voor iedereen gehaald

De finale werd opgehouden door een valse start van de Brit Richard Kilty. "Ik wilde niet degene zijn die er op die manier uit zou gaan. Mijn start was echter goed. Ik kon niet zien waar de andere jongens zaten. Ik zat aan de buitenkant. Net over de streep zag ik wel dat ik een medaille had. Ik dacht: misschien is het wel goud."

Martina was niet de topfavoriet, maar maakte zijn heldenstatus wel waar. "Dit kan niet beter. Voor eigen publiek, in Nederland; iedereen staat achter me. Prachtig dit." De sprinter komt later in het toernooi nog uit op de 200 meter. "Ik moet vrijdag weer aan de bak."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl