NOS Nieuws

Belgen en Duitsers betalen Nederlandse verkeersboetes het best

Belgen en Duitsers die in Nederland een verkeersovertreding begaan, betalen hun boetes het best. Volgens cijfers van het ministerie van Veiligheid en Justitie en het Centraal Justitieel Incassobureau is in de eerste helft van dit jaar ruim 80 procent van de aan hen opgelegde boetes geïnd.

Van de Polen die een boete moeten betalen, heeft nog maar een derde aan zijn verplichtingen voldaan, maar veel zaken met Polen lopen nog.

Het ministerie benadrukt dat boetes beter worden betaald naarmate langer met een bepaald land wordt samengewerkt. Eerst kon Nederland alleen de boetes verwerken van Belgische, Duitse en Zwitserse automobilisten. Later kwam Frankrijk daarbij en sinds dit jaar worden ook boetes verstuurd naar Polen.

450.000 boetes

In de eerste helft van dit jaar zijn voor verkeersovertredingen een kleine 450.000 boetes naar het buitenland gestuurd. Dat zijn er ruim een derde meer dan in dezelfde periode van vorig jaar. Veiligheid en Justitie schrijft de stijging toe aan de betere uitwisseling van kentekengegevens en aansluiting van meer landen op de systemen in Nederland.

Minister Van der Steur heeft al eerder gezegd dat hij zo snel mogelijk alle overtredingen van auto's met EU-kentekens geautomatiseerd wil kunnen afdoen.

De meeste boetes aan buitenlanders werden opgelegd voor te hard rijden en rijden door rood.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl