File in hoofdstad Jakarta (archief)
NOS Nieuws

Horrorfile Indonesië kost zeker 13 mensen het leven

Iedereen op Indonesië wist dat het Suikerfeest zou leiden tot grote verkeerschaos, maar zo'n immense file als dit jaar op Java is uitzonderlijk. Tenminste dertien mensen kwamen om in een verkeersopstopping van miljoenen auto's. Sommige media spreken zelfs van 18 doden.

"Het is nog nooit zo dramatisch geweest", vertelt correspondent Michel Maas. "De media spreken van een ware horrorfile." Tientallen uren stond men vast, bij een temperatuur van 35 graden en een luchtvochtigheid van boven de 80%.

De slachtoffers zijn volgens het Indonesische ministerie van Volksgezondheid vooral zieken, zwakken, ouderen en kinderen. "Ze konden de uitputting en uitdroging niet aan. Normaal kunnen deze mensen makkelijk gered worden van uitdroging, maar nu kon geen dokter in de buurt komen", zegt Maas.

Ook zuurstofgebrek is een groot probleem. "Stel je voor: twaalf man in een busje met de deuren potdicht vanwege de airco. Dat is levensgevaarlijk."

De verkeerschaos rondom de hoofdstad Jakarta ontstond al dagen voor het Suikerfeest. Het einde van de Islamitische vastenperiode vieren miljoenen Indonesiërs traditiegetrouw in hun geboortedorp. De krakkemikkige wegen kunnen deze uittocht niet aan.

Want ook niet-moslims zijn deze periode vrij. Zij trekken eveneens massaal richting de koele bergen, ver buiten de stad. Het dichtbevolkte eiland heeft ruim 140 miljoen inwoners. De chaos op de weg is dan ook groot.

"Het wordt hoog tijd dat de regering een fatsoenlijk wegennet aanlegt", vindt Maas. "Er is geen beginnen aan als miljoenen auto's over een tweebaansweg de stad uitrijden. Bij tolpoortjes staan enorme rijen."

Het is lastig te zeggen of de horrorfile er nog staat of dat deze is opgesplitst in kleinere opstoppingen. Op Twitter staan berichten dat het op sommige plekken nog steeds muurvast staat.

Groeiend probleem

De overheid zegt er alles aan te doen om de grote files rondom de mudik (de jaarlijkse uittocht naar geboortedorpen) te voorkomen. Toch lijkt het probleem steeds groter te worden. De bevolking groeit en ook het aantal mensen met een auto stijgt. Vorig jaar stierven er 600 mensen in de verkeerschaos tijdens de mudik, dit jaar staat de teller rond de 400.

"En dit is nog maar de heenweg, na de feestdagen begint het circus opnieuw", zucht Maas.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl