NOS Nieuws

Toch niet stemmen met DigiD in Rotterdam

Rotterdammers kunnen bij het lokale referendum dit najaar toch niet stemmen met hun DigiD. Burgemeester Aboutaleb wilde dat, maar een meerderheid van de gemeenteraad is tegen.

GroenLinks had een motie tegen het digitaal stemmen ingediend, omdat zo'n 30 procent van de Rotterdammers volgens de partij geen DigiD heeft. Daardoor zouden veel mensen niet kunnen meebeslissen over de sloop van 20.000 sociale huurwoningen, zegt GroenLinks.

De raad maakt zich daarnaast zorgen over de veiligheid van het digitaal stemmen. De raadsleden zijn bang dat hackers de uitslag van het referendum beïnvloeden.

Burgemeester Aboutaleb legt zich volgens RTV Rijnmond neer bij het besluit van de raad. Wel wil hij een digitale schaduwstemming houden als experiment.

Aboutaleb spreekt bij de regionale omroep tegen dat er een gevaar is. "De gemeente Rotterdam wordt zwaar beveiligd en er is permanente controle. We gaan bij digitaal stemmen niet over één nacht ijs en waarom worden er nooit vragen gesteld over een DDoS-aanval als het gaat om de gegevens van 625.000 Rotterdammers die wel al digitaal bewaren?"

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl