Protesteren tegen seksueel geweld tegen vrouw In Keulen
NOS Nieuws

Duitsland verscherpt de zedenwet: nee is nu echt nee

Het Duitse parlement heeft de zedenwet verruimd. Door de aanpassing kan verkrachting eenvoudiger worden bestraft. Eerder moesten slachtoffers de dader fysiek aanvallen om een zaak te kunnen maken. Met de nieuwe regelgeving volstaat een duidelijk 'nee'.

Volgens Duitse politici sluit de nee-is-nee-regeling beter aan op de feitelijke situaties waarin dergelijke daden worden gepleegd. Nu vallen slachtoffers die worden verrast of niet terug durven te vechten ook onder de wet.

Keulen

Een andere aanpassing is dat aanranding nu ook wordt gezien als een zedenmisdrijf. Daders kunnen tot twee jaar cel krijgen voor dat vergrijp. Ook is het voortaan illegaal om deel uit te maken van een groep die mensen seksueel lastigvalt.

De nieuwe wetgeving komt nadat tientallen vrouwen aangifte hadden gedaan van aanranding op oudejaarsavond in Keulen. De daders zouden vooral mannen uit Noord-Afrika en het Midden-Oosten zijn.

Door de nieuwe wet kunnen asielzoekers die zich schuldig maken aan een zedenmisdrijf ook makkelijker het land worden uitgezet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl