Femke Pluim in actie tijdens de kwalificaties bij de EK atletiek in Amsterdam

Twee Nederlandsen in finale polsstokhoog, Sedney snel op 100 meter

Femke Pluim en Rianna Galiart komen zaterdag uit in de finale van het polsstokhoogspringen bij de EK atletiek in Amsterdam.

De 22-jarige Pluim maakte een prima indruk met drie foutloze sprongen over 4,20, 4,35 en 4,45 meter. Met die laatste sprong voldeed Pluim, die in 2013 zilver won bij de EK voor junioren, aan de kwalificatie-eis.

Voor Rianna Galliart was het nog even nagelbijten. De 30-jarige Galiart, die in 2005 haar eerste van acht Nederlandse titels bij het polsstokhoogspringen pakte, bleef foutloos tot 4,35 meter. Die hoogte, slechts 5 centimeter onder haar persoonlijk record, bleek genoeg voor de gedeelde 11de plek en dus een startbewijs voor de finale.

Pluim en Galiart naar finale polsstokhoogspringen

Sprintster Naomi Sedney heeft zich bij de EK atletiek zonder problemen geplaatst voor de halve finales op de 100 meter. De Nederlands kampioene eindigde in het Olympisch Stadion in haar serie als derde. Dat was voldoende om rechtstreeks naar de volgende ronde te mogen.

Sedney liep met 11,36 seconden haar beste tijd dit seizoen. De Duitse Rebekka Haase won de serie in 11,23. Haase was over alle series gezien de rapste.

De halve finales staan vrijdagavond op het programma. Dan meldt ook favoriete Dafne Schippers zich. De wereldkampioene op de 200 meter hoefde in de eerste ronde van de 100 meter niet aan te treden.