Hinkstapspringer Fabian Florant tijdens de series van de EK atletiek in Amsterdam

Florant met hakken over de sloot naar finale, Kupers en Bockarie snel

Hinkstapspringer Fabian Florant heeft zich met de hakken over de sloot geplaatst voor de finale bij de EK atletiek in Amsterdam. De Haagse atleet die geboren is op Dominica sprong 16,45 meter in zijn derde poging. Daarmee plaatste Florant zich als twaalfde en laatste voor de finale van zaterdag.

Na zijn sprong moest Florant, die begin mei in Frankrijk voldeed aan de olympische limiet, nog een tijdje in spanning toekijken hoe de concurrentie het eraf bracht. Uiteindelijk kon hij opgelucht ademhalen.

Kupers maakt indruk

Thijmen Kupers lijkt klaar voor de strijd om de medailles op de 800 meter én een ultieme aanval op de olympische limiet van 1.45,25.

In de series van de EK atletiek liep Kupers van start tot finish aan de leiding, versnelde tot enthousiasme van het Nederlandse publiek zelfs nog in de laatste bocht en kon de laatste meters rustig uitlopen. Dat resulteerde in een tijd van 1.46,48 minuten.

Daarmee kwam de Achterhoeker niet in de buurt van de felbegeerde olympische limiet, maar zijn tijd bleek wel veruit de snelste in de series.

Na afloop zei Kupers niet bezig te zijn met die limiet. "Ik ben hier voor een medaille", zei hij gedecideerd.

Lukt dat, dan kan NOC*NSF besluiten hem alsnog naar de Spelen af te vaardigen. "Ik zou er zelf nooit over beginnen, maar het zou mooi als het zo zou gaan. Ze zullen het er dan echt wel over gaan hebben."

Vrijdagavond loopt Kupers in de halve finales.

Bockarie en Paulina door op 200 meter

Op de 200 meter plaatsten Hensley Paulina en Solomon Bockarie zich voor de halve finales.

Bockarie liep op indrukwekkende wijze naar de zege in de derde serie en eindigde in een knappe 20,55 seconden. Dat was de gedeelde snelste tijd in de voorronde.

Solomon Bockarie bij de EK atletiek in Amsterdam

Paulina liep een gecontroleerde race, maar moest op het rechte stuk toch nog aanzetten om bij de beste drie van zijn serie te eindigen. Dat lukte niet, Paulina werd vierde, maar zijn tijd (21,04 seconden) was goed genoeg voor de volgende ronde.

De Brit Zharnel Hughes, vorig jaar nog vijfde in de finale van de WK in Peking, werd verrassend uitgeschakeld in de series.

Bockarie en Paulina zonder problemen naar halve finales

De halve finales en de finale van de 200 meter zijn vrijdagavond. Daarin worden Bockarie en Paulina vergezeld door Churandy Martina, die op basis van zijn beste seizoenstijd rechtstreeks geplaatst is voor de halve finales.

Om 18.00 uur lopen Martina, Bockarie en Paulina ook in de halve finales van de 100 meter.