De Denen Boilesen, Fischer en Andersen weg bij Ajax
NOS Voetbal

De stille aftocht van het Deense supertrio bij Ajax

Søren Lerby, Jesper Olsen, Frank Arnesen, Jesper Grønkjaer, de broers Michael en Brian Laudrup en in een recenter verleden Christian Eriksen. Succesverhalen van Deense spelers bij Ajax. Een rijtje waarin ook de namen van Nicolai Boilesen, Viktor Fischer en Lucas Andersen na verloop van tijd misschien wel werden verwacht. Maar het liep anders.

Alle drie kwamen ze als tiener naar Amsterdam. Grote beloftes van wie de namen op menig scoutingslijst van grote Europese clubs prijkten. Ze lieten allen zo nu en dan zien waarom ze in het oog gehouden werden. Maar zo nu en dan is niet genoeg.

Het grootste talent van de drie was toch wel Viktor Fischer, vindt Kenneth Perez. De Deense oud-speler van Ajax en huidig analist had veel verwacht van de man die in de jeugd van de Amsterdammers direct indruk maakte met zijn doelgerichtheid. "Ik dacht dat hij het helemaal zou worden", bekent Perez.

Kenneth Perez in 2006 als speler van Ajax, rechts Wesley Sneijder

Hij was net een maand 18 jaar toen de aanvaller de harten van de fans in de Arena stal tijdens een oefenduel met Celtic. Na de 4-0 winst werd Fischer uitgeroepen tot 'man van de wedstrijd'. In zijn eerste seizoen in de hoofdmacht van Ajax kwam de Deen uiteindelijk tot tien goals en vijf assists in 23 duels. Achteraf gezien zijn beste seizoen.

"Zijn blessureleed heeft ook veel impact gehad op zijn tijd bij Ajax", wijst Perez op de hamstringblessure die Fischer een jaar aan de kant hield. "In de tussentijd haalde Ajax toevallig ergens Amin Younes vandaan. Hij speelde blijkbaar zo goed, dat Viktor niet meer aan spelen toekwam."

Viktor Fischer omhelst Amin Younes, de man die hem bij Ajax vaak op de bank hield

"Maar zijn invalbeurten waren ook om te janken", voegt Perez eraan toe. "Ik denk dat hij het vooral mentaal niet kon opbrengen om na zijn blessure niet meteen weer dé man te zijn, maar achter Younes moest plaatsnemen. Dat is voor hem heel moeilijk geweest. Daardoor liep hij in zijn bewijsdrang zichzelf voorbij in zijn invalbeurten."

De komende drie seizoenen speelt de inmiddels 22-jarige Fischer in de Premier League, bij Middlesbrough. De naar de Premier League gepromoveerde club betaalde Ajax vijf miljoen euro. "Dat is natuurlijk een schijntje", vindt Perez. "Als je een bal recht vooruit kunt schieten, kost je al twintig miljoen in Engeland."

Lijstjes van de grote clubs

Toch vindt Perez - die zelf uitkwam voor AZ, PSV, Ajax en FC Twente - het een goede zaak dat Fischer weg is uit Nederland. "Hier ligt toch de nadruk op tactiek en techniek en hij had de druk van een topclub. Ik vind hem het allerbeste als hij niet nadenkt."

"De Premier League heeft bovendien een ontzettende aantrekkingskracht. Ik ben ervan overtuigd dat hij vanwege zijn goede prestaties in de jeugd nog op de lijstjes staat van alle grote clubs. Dus als hij het maar enigszins goed doet, haalt een grote club hem op, denk ik."

Lucas Andersen in het shirt van Ajax

Deze week liet Ajax de 21-jarige Andersen vertrekken naar het Zwitserse Grasshopper. Perez was er nooit van overtuigd dat hij een smaakmaker van Ajax zou kunnen worden.

"Nee, hij mist karakter. Bij een club als Ajax moet je van je kunnen afbijten, voor jezelf opkomen en egoïstisch zijn. Dat heeft hij niet. Wat Fischer misschien te veel heeft, heeft Andersen te weinig."

Boilesen

Het verhaal van Boilesen is bekend. Zijn contract liep af, Ajax deed een aanbieding, maar de Deense linksback sloeg die af. Het beleid van de club schrijft dan voor dat de speler zijn basisplaats kwijtraakt.

Dat gebeurde dus ook met Boilesen, die het afgelopen jaar geen minuut in actie kwam voor Ajax. Zijn contract is inmiddels een week afgelopen, maar de 24-jarige verdediger heeft nog altijd geen nieuwe club.

Nicolai Boilesen baalt

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl