Medische hulp op Noordzee schiet tekort
De medische hulpverlening op de Noordzee schiet tekort. Daardoor worden mensen niet altijd effectief, veilig en op tijd geholpen, schrijft de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) in een rapport. De OVV onderzocht de organisatie van medische hulpverlening op de Noordzee. Aanleiding hiervoor is de dood van een sportduiker op 11 juli vorig jaar.
Tijdens de duik in de Noordzee werd de vrouw onwel. De Kustwacht bracht de vrouw met een helikopter naar het vasteland. Daar werd ze per ambulance uiteindelijk naar een ziekenhuis in Antwerpen overgebracht, waar het slachtoffer diezelfde avond overleed. De OVV onderzocht hoe de Kustwacht de hulpverlening heeft gecoördineerd en hoe de afstemming tussen de verschillende betrokken partijen is verlopen.
Het is de taak van de Kustwacht om hulpverlening van afzonderlijke hulpdiensten te coördineren. In de praktijk is die rol te vergelijken met die van een meldkamer van de ambulance. De Kustwacht is daar volgens de OVV niet goed genoeg voor uitgerust. Zo zijn de centralisten van het Kustwachtcentrum niet opgeleid om medische noodsituaties te beoordelen.
De Raad schrijft in het rapport dat het Kustwachtcentrum op 11 juli geen grip had op de situatie. De medewerkers hadden geen overzicht, voorzagen de hulpverleners niet van noodzakelijke informatie en waren niet doortastend genoeg. Hulpverleners hebben toen op eigen initiatief beslissingen genomen, die achteraf bezien niet altijd de juiste bleken. Het slachtoffer kreeg daardoor niet de best mogelijke medische zorg.
Om de situatie te verbeteren beveelt de OVV aan om de organisatie van de medische hulpverlening op zee meer te laten lijken op hoe die er op het land uitziet. De Kustwacht moet daar samen met hulpverleners op zee, de gemeenschappelijke meldkamers en ziekenhuizen in investeren.
De Kustwacht blijft in het plan van de OVV verantwoordelijk voor het "voortdurend verbeteren van de medische hulpverlening op zee". Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport zou zich met de verbeteringen moeten bemoeien.
Krachtige boodschap
De Kustwacht noemt het rapport van de OVV "helder met een krachtige boodschap". "Het rapport maakt duidelijk dat het een ingewikkelde problematiek is en dat hulpverlening op het water geen sinecure is." De Kustwacht erkent dat verbeteringen noodzakelijk zijn.
Er zijn al enkele maatregelen genomen. "De Kustwacht ziet de noodzaak voor nog meer vervolgacties en continue verbeterplannen en hoopt daarvoor de benodigde materiële en personele middelen te krijgen."
Minister Schultz zegt in een eerste reactie dat ze met andere ministeries gaat kijken hoe de medische hulpverlening op zee kan worden verbeterd. Ze wil ook onderzoeken wat de hulpverlening op zee kan leren van die op land.