NOS Sport

Coe houdt vertrouwen in dopingstrijd

Coe: ondanks uitdagingen blijft onze sport sterk

Hij maakt als voorzitter van de internationale atletiekfederatie zware tijden door. IAAF-baas Sebastian Coe blijft echter optimistisch dat hij de toekomst van de atletieksport kan veiligstellen.

"Er liggen grote uitdagingen, maar de atletieksport is heel sterk. De wereld heeft kunnen zien dat we het dopingprobleem serieus aanpakken", zei de Brit, die in Amsterdam verblijft voor gesprekken met atletiekvertegenwoordigers van over de hele wereld en uiteraard ook de Europese kampioenschappen bezoekt.

Uitsluiting Russische atleten

De IAAF sloot in november afgelopen jaar de Russen uit van internationale wedstrijden, nadat was gebleken dat in dat land sprake was van een door de staat georganiseerd en gefinancierd dopingsysteem in de atletieksport. Afgelopen maand stelde de atletiekfederatie in Wenen vast dat de Russen onvoldoende werk maken van hervormingen in de dopingstrijd. Daarom ontbreken ze in Amsterdam op de EK. En straks ook op de Spelen in Rio.

Europees kampioenschap atletiek in Amsterdam

Coe kan echter leven met de aanwezigheid van klokkenluidster Joelia Stepanova op de EK. "Een speciale commissie heeft geconcludeerd dat zij in aanmerking komt om aan wedstrijden deel te nemen en ze is door de Europese bond uitgenodigd. Het was een besluit van het bestuur van de IAAF en paste in de lijn van wat we in Wenen hebben bepaald."

Veilige antidopingprocedures

De oud-atleet weet goed waar hij aan begonnen is. "Ik zit sinds mijn elfde in de atletieksport en ik word zestig. Het dopingprobleem gaat niet alleen over atletiek of over een specifiek land. Het is een wereldwijd probleem. En het is niet mijn taak een wereldwijd probleem aan te pakken, maar voor een systeem te zorgen waarin onze antidopingprocedures veilig en zeker zijn."

In Amsterdam werd met atletiekvertegenwoordigers van over de hele wereld gesproken over de vorming van een onafhankelijke integriteitscommissie, die op een geheel andere wijze naar de dopingprotocollen van de IAAF gaat kijken.

Coe: "Vertegenwoordigers van bonden willen verandering. Meer dan ooit zullen we een beroep moeten doen op de diepere tradities van onze sport. Ik kan het verleden niet veranderen, de toekomst wel. Schone atleten moeten erop kunnen vertrouwen dat wij aan hun kant staan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl