Remmert Wielinga, Kenny van Hummel en Ivan Gotti
NOS Wielrennen

Tour de Frank: hoe Stanislaw Krolak met een fietspomp de Sovjets aanviel

Schrijver en wielerliefhebber Frank Heinen portretteert voor Radio Tour de France iedere dag een vergeten renner uit het peloton. Vandaag: Stanislaw Krolak

In 1956 wint de Poolse wielrenner Stanislaw Krolak de Vredeskoers, de Oost-Europese tegenhanger van de Tour de France. Een koers die is bedoeld om de eenheid van de communistische satellietstaten uit te stralen.

Krolak is de hoop van een land dat dan pas twaalf jaar bestaat. Hij wordt fanatiek toegejuicht. Sport is een prima manier is om een gevoel van nationale eenheid aan te wakkeren en Krolak zelf is een patriot.

Krolak wint de Vredeskoers met een ruime voorsprong. Vooral de manier waarop bevalt de opstandige Polen zeer. Krolak zou een teamgenoot beschermd hebben door met een fietspomp uit te halen naar Sovjet-renners. Zijn huldiging loopt uit op een massale demonstratie tegen de Sovjet-overheersing.

Krolak ontkent het verhaal met de fietpomp, maar het is te mooi om door de werkelijkheid om zeep geholpen te worden. Pas op hoge leeftijd gaf Krolak het fietspompincident alsnog toe.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl