Vliegtuigonderdeel van neergestorte vliegtuig in Beetgum
NOS Nieuws

Wrakstukken neergestorte straaljager weggetakeld

Een voor een komen de wrakstukken van de neergestorte Zwitserse straaljager naar boven. Vorige maand stortte de F5-straaljager neer in het Friese Beetgum tijdens de Luchtmachtdagen in Leeuwarden na een botsing met een ander vliegtuig, vandaag is de berging begonnen. De vijver waarin de Zwitserse straaljager neerstortte is inmiddels leeggepompt en duikers hebben de wrakstukken gemarkeerd.

Met kranen worden de brokstukken vandaag uit het water getakeld en schoongespoten in een container. "Je ziet een gedeelte van de vleugel met een groot Zwitsers kruis erop", vertelt majoor Arie Kappert.

Kappert hoopt de komende weken alle onderdelen naar boven te halen en naar vliegveld Woensdrecht te brengen, daar worden ze verder onderzocht. Daarna wordt ook het terrein gesaneerd en hersteld. De berging zal nog wel een week of zes duren. Naast grote stukken vinden we ook heel veel brokjes van enkele centimeters, zegt Kappert. "Dus voordat alles weg is ben je wel even bezig."

  • Roel Pauw / NOS
    Vliegtuigonderdeel van neergestorte vliegtuig in Beetgum
  • Roel Pauw / NOS
  • Roel Pauw / NOS
    Bergingswerkzaamheden in Beetgum

Het toestel voerde met vijf andere straaljagers een trainingsvlucht uit voor een demonstratie op de Luchtmachtdagen toen de vliegtuigen na een solo-oefening van twee piloten weer bij elkaar kwamen. De piloot van het gecrashte toestel heeft zijn schietstoel gebruikt en is door het glas van een kassencomplex gevallen. Hij is er met lichte verwondingen vanaf gekomen.

Neergestorte straaljager wordt geborgen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl