Supermarkten controleren de leeftijd van de klant wel goed
NOS NieuwsAangepast

Veel mis bij naleving leeftijdsgrens alcohol en tabak

De leeftijdsgrens bij de verkoop van alcohol en tabak wordt beter nageleefd, maar op veel onderdelen is de situatie niet op orde. Dat constateert staatssecretaris Van Rijn na onderzoek in zijn opdracht.

Voor het onderzoek zijn 17-jarige jongeren ingezet die in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid probeerden drank of sigaretten te kopen. Op het gebied van alcohol hebben supermarkten en slijters de controle het beste voor elkaar. Maar gemiddeld worden de regels maar in 36 procent van de gevallen nageleefd.

Internet en thuisbezorging

Van Rijn vindt vooral de naleving van verkoop via internet en thuisbezorgdiensten "erg slecht". Daar gaat het maar in 2 procent van de gevallen goed, een verslechtering ten opzichte van het jaar ervoor. Er wordt zelden naar de legitimatie van de koper gevraagd en als dat wel gebeurt, kan een 17-jarige vaak toch gewoon alcohol krijgen.

Van Rijn wil het toezicht op dat punt verbeteren. Het ministerie benadrukt overigens dat relatief weinig jongeren via internet en thuisbezorgdiensten alcohol bestellen.

Ook in 83 procent van de sportkantines en 71 procent van de horeca krijgen 17-jarigen alcohol gewoon. Van Rijn wil in de toekomst slecht presterende verkooppunten openbaar maken.

Sigarettenautomaten

Ook bij de verkoop van sigaretten noemt Van Rijn de resultaten zorgwekkend. Zo ligt bij de verkoop via automaten de naleving maar op 20 procent. Ook op dit punt wil hij meer maatregelen. De staatssecretaris vindt het verontrustend dat vaak niet om een ID wordt gevraagd. En als dat wel gebeurt, wordt vaak toch tabak verkocht.

Op 1 januari 2014 is de leeftijdsgrens voor het verkopen van alcohol en tabak verhoogd van 16 naar 18 jaar. Verkopers moeten jongeren om een legitimatie vragen.

Gisteren maakte het Trimbos Instituut bekend dat steeds minder jongeren roken, drinken en blowen. Dat heeft onder meer te maken met de strengere wet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl