Saudische veiligheidsbeambten na de aanslag van maandag in Medina
NOS Nieuws

Saudische koning zweert wraak voor aanslagen

De Saudische koning Salman heeft wraak gezworen voor de bomaanslagen die het land deze week troffen. "We zullen met ijzeren vuist terugslaan", zei de 80-jarige koning in een toespraak ter gelegenheid van het einde van de ramadan.

Maandag waren er binnen 24 uur drie zelfmoordaanslagen in Saudi-Arabië. De zwaarste was in de voor moslims heilige stad Medina. Daar kwamen behalve de terrorist zelf vier beveiligers van de Moskee van de Profeet om het leven. De andere twee doelwitten waren de Amerikaanse ambassade in Jeddah en een sjiitische moskee in Qatif.

Islamitische Staat

De verantwoordelijkheid voor de aanslagen is niet opgeëist, maar er wordt van uitgegaan dat Islamitische Staat erachter zit. Koning Salman zei daar niets over. Wel zei hij dat hij wil voorkomen dat jongeren radicaliseren.

De aanslagen in Saudi-Arabië kwamen gisteren ook aan de orde tijdens een gesprek tussen de Amerikaanse minister Kerry en zijn Saudische collega Jubeir. Volgens het Witte Huis hadden ze het over de noodzaak om IS terug te dringen. Andere gespreksonderwerpen waren de situaties in Libië, Syrië en Jemen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl