NOS NieuwsAangepast

Per ongeluk grote brand bij brandweeroefening Geldrop

Brandweeroefening loopt uit op grote brand

Bij een brandweeroefening in een leegstaand pand in Geldrop is per ongeluk een grote brand uitgebroken. Collega's die niet bij de oefening betrokken waren, rukten uit om de brand te helpen blussen.

Voor de oefening waren drie grote vaten met vochtig gemaakt hout in het gebouw geplaatst en aangestoken. De bedoeling van de oefening was dat er flink wat rook zou ontstaan en brandweerlieden het gebouw in zouden gaan om de brandhaarden op te sporen. Zo ver kwam het niet.

Binnen de kortste keren sloegen de vlammen uit het dak. Een woordvoerder van de brandweer weet niet wat er misging, maar rond 21.00 uur was er opeens sprake van een grote brand. "We hebben er al vaker geoefend, toen is het goed gegaan."

Stank en rook

De brandweer sloeg met drie wagens aan het blussen. Ze wisten te voorkomen dat het vuur oversloeg naar andere panden. Omwonenden meldden tegen Omroep Brabant dat er veel stank en rook vrijkwam. Niemand is gewond geraakt. Het nablussen duurt nog tot minstens het middaguur.

De brandweer zal onderzoeken wat er fout is gegaan. De omvang van de schade is nog onduidelijk. Het monumentale pand, waar ooit een sterrenrestaurant in was gevestigd, staat al twintig jaar leeg. Het gebouw zou na de zomer worden verbouwd tot een villa met luxe appartementen.

Onbedoeld kreeg zo vrijwel het hele brandweerkorps een oefening voor de kiezen. Op sociale media waren de grappen gisteravond en vanmorgen niet van de lucht. De betrokken brandweerlieden kunnen er volgens de woordvoerster van Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost niet echt om lachen. "Want het blijft natuurlijk toch heel vervelend dat mensen in de omgeving hier overlast van hebben gehad."

'Oefenrook en lichteffecten komen niet in de buurt van het echte werk'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl