NOS Nieuws

Rutte niet optimistisch over aanpassingen Oekraïneverdrag

Rutte: eerst onderhandelen met EU over Oekraïne-verdrag

Premier Rutte verwacht zware onderhandelingen in Brussel over het associatieverdrag met Oekraïne. In de Tweede Kamer zei de premier dat hij vorige week bij de Europese Raad heeft gesproken over de wensen van Nederland om het verdrag aan te passen.

Rutte wil, na het referendum van april, een aantal zaken gewijzigd hebben, zoals afspraken over de bestrijding van corruptie en de toezegging dat Oekraïne niet zal toetreden tot de unie.

Gaat toch door

Nederland stemde in april tegen het verdrag met Oekraïne. Volgens Rutte wordt het verdrag toch ingevoerd, ook als Nederland het als enige niet ratificeert. "Dan zullen de nee-stemmers net zo geïrriteerd zijn." Rutte wil daarom in Brussel het verdrag wijzigen, zodat het tegemoetkomt aan de grieven die in Nederland leven.

De premier zei dat hij "niet vrolijk" werd van de reacties in de Europese Raad. "Een aantal dingen die wij willen, zijn niet zomaar te regelen en die zullen op verzet stuiten." Welke zaken dat zijn, zei Rutte niet.

Iedereen zat in de koplampen te staren van het brexit-referendum.

Premier Rutte

Hij verwacht dat de onderhandelingen weken of maanden zullen duren. Kamerlid Bontes vindt dat de premier hiermee een belofte heeft gebroken, omdat hij had gezegd dat hij voor de zomer met een oplossing zou komen.

Rutte verweerde zich in het debat en stelde dat hij niet voor de zomer een knoop kon doorhakken, omdat hij merkte dat in Brussel de deur dicht zat. "Iedereen zat in de koplampen te staren van het brexit-referendum."

Bontes nam geen genoegen met dit antwoord en diende aan het einde van het debat een motie van wantrouwen in. Er waren om 23.15 uur niet voldoende Kamerleden aanwezig om te stemmen, waardoor dat morgenochtend opnieuw moet gebeuren. De motie kan overigens niet rekenen op een Kamermeerderheid.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl