Tijdens de speech van premier Valls loopt een groep parlementsleden boos weg
NOS Nieuws

Franse regering negeert parlement opnieuw bij arbeidswet

De Franse regering heeft de nieuwe arbeidswet opnieuw doorgedrukt, zonder zich wat aan te trekken van het parlement. Normaal gesproken moet het parlement eerst stemmen over een nieuwe wet, maar premier Valls heeft besloten om ook de tweede versie van de omstreden arbeidswet per decreet in te voeren.

Twee maanden geleden deed de Franse premier dat al bij de eerste lezing van de wet. Hij deed toen net als nu een beroep op een artikel in de grondwet dat het mogelijk maakt om een wet door te drukken zonder goedkeuring van het parlement.

Boos

Door het parlement niet over de omstreden arbeidswet te laten stemmen, voorkomt Valls dat de wet wordt afgewezen. Niet alleen de rechtse oppositie, maar ook enkele leden van zijn eigen socialistische partij zijn namelijk tegen.

Toen Valls bekendmaakte dat hij ook de tweede versie van de wet doordrukt, liep een aantal parlementsleden boos weg. Een laatste definitieve versie van de wet volgt later deze maand.

Felle protesten

De nieuwe wet moet zorgen voor een flexibelere arbeidsmarkt. Zo kunnen werkgevers makkelijker personeel aannemen en ontslaan. Tegenstanders zijn bang dat werkgevers vooral van dat laatste gebruik zullen maken en dat ze werknemers langer dan 35 uur per week laten werken.

Sinds de aankondiging van de wet zijn er geregeld felle protesten geweest in Franse steden. Twee weken geleden gingen zo'n 20.000 demonstranten, onder wie duizenden vakbondsleden, de straat op in Parijs. Tientallen mensen werden opgepakt.

Een eerdere demonstratie vorige maand in Parijs liep uit op geweld. Honderden gemaskerde demonstranten gooiden met straatstenen. De ME voerde charges uit en zette traangas in tegen de demonstranten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl