In samenwerking met
RTV Utrecht
NOS Nieuws

Militairen doen historisch moordonderzoek in Baarn

  • Caspar Huurdeman / RTV Utrecht
    Historisch moordonderzoek in Baarn
  • Caspar Huurdeman / RTV Utrecht
    Scouting helpt met historisch moordonderzoek
  • Caspar Huurdeman / RTV Utrecht

Militairen van de genie zoeken in het Baarnse Bos naar sporen van een oorlogsdrama. Specialisten proberen bewijzen te vinden voor de moorden op een verzetsman en een Joodse tandarts door de Duitsers.

In de laatste weken van de Tweede Wereldoorlog richtte de Sicherheitsdienst een hoofdkwartier in in Villa Medan in Baarn. In de korte tijd dat de oorlog nog duurde zijn de 21-jarige verzetsstrijder Ernst van Kempen en de tandarts Arnold Loterijman vermoord in het bos tegenover de villa. Van Kempen werd gevonden en kreeg na de oorlog een gedenkteken in het bos. Het lichaam van Loterijman is echter nooit gevonden.

Zo'n twintig militairen doorzoeken dinsdag, woensdag en mogelijk donderdag het gebied, meldt RTV Utrecht. Ze zoeken naar de plaats waar Loterijman is omgebracht. Ook proberen ze bewijsmateriaal veilig te stellen. De militairen worden geholpen door leden van de scouting uit Baarn.

De opdracht voor het onderzoek kwam van het Nationaal Militair Museum in Soesterberg. Dat besteedt volgend jaar rond Bevrijdingsdag aandacht aan de gebeurtenissen in Baarn.

Advertentie via Ster.nl