Rutte vlak voor zijn laatste EU-toespraak onder het Nederlandse voorzitterschap
NOS Nieuws

EU-voorzitterschap Nederland: lovende woorden, ook kritiek

  • Thomas Spekschoor

    Correspondent Europa

  • Thomas Spekschoor

    Correspondent Europa

Het Europees Parlement is lovend over de manier waarop Nederland het afgelopen half jaar voorzitter was van de Europese Unie. Nederland heeft volgens de parlementariërs een perfect voorbeeld gegeven voor volgende voorzitters.

Premier Rutte sprak vanochtend in het Europees Parlement; daarmee sloot hij het Nederlandse voorzitterschap af. Slowakije is de tweede helft van dit jaar aan de beurt.

"Zes maanden geleden was het grootste probleem van Europa de vluchtelingencrisis. Die crisis is niet over, maar wel veel kleiner. Dat is voor een belangrijk deel te danken aan Nederland als voorzitter van de Europese Unie", zei de leider van de conservatieve fractie, Syed Kamall. Hij is een partijgenoot van de Britse premier Cameron.

Brexit

De brexit was een domper op het Nederlands voorzitterschap, maar daar kon Nederland als voorzitter van de Europese Unie niet veel aan doen, zeiden vrijwel alle fracties.

Wel was er dat andere referendum, waar premier Rutte wel een belangrijke rol speelde. Het Oekraïne-referendum in Nederland. Daar valt de premier wel wat te verwijten, vinden de christen-democraten, die de grootste fractie vormen in het Europees Parlement. Esther de Lange: "Rutte heeft er drie maanden over gedaan om te laten weten wat er met die uitslag moet gebeuren en ook toen werd hij niet erg concreet. Duidelijkheid ontbreekt."

Zeevarende natie

Ook de kleinere fracties in het parlement hadden kritiek, zoals de groenen: "Nederland heeft een traditie van het opnemen van vluchtelingen. Nu stond het land aan de zijkant en sloot het een verwerpelijk akkoord met Turkije." "De tunnelvisie van het Nederlands voorzitterschap was markt, markt, markt", zei Dennis de Jong van de SP.

Maar een ruime meerderheid van het parlement was dus erg tevreden. "Het was een woelige zee, maar we weten allemaal dat Nederland een zeevarende natie is", zei Guy Verhofstadt van de liberalen. "Dus aan wie kon dit voorzitterschap beter worden overgelaten dan aan Nederland?”

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl