Nederlands fregat beschermt voedselkonvooi op Indische Oceaan
NOS Nieuws

VVD wil particuliere beveiligers op zee tegen piraten

De VVD-fractie in de Tweede Kamer wil zo snel mogelijk particuliere beveiligers op koopvaardijschepen inzetten. Kamerlid Ten Broeke werkt aan een initiatiefwet 'Wet ter Bescherming Koopvaardij'. Hij vindt dat er na jaren van politieke discussie nog steeds geen haast wordt gemaakt met private beveiliging op schepen die door piraten worden bedreigd.

Coalitiepartij PvdA is tegen de inzet van particuliere beveiligers, omdat de inzet van wapens een overheidstaak is en niet overgelaten mag worden aan individuele bedrijven.

De VVD ergert zich aan deze opstelling en stelt dat veel Nederlandse koopvaardijschepen onder een buitenlandse vlag gaan varen waar wel private beveiliging is toegestaan. "We moeten wat doen. Op volle zee kun je nu eenmaal niet de politie bellen", zei VVD'er Ten Broeke in het NOS Radio 1 Journaal.

Kostbare vracht

De VVD vreest dat Nederland veel inkomsten misloopt als de Nederlandse schepen niet beter worden beschermd. Vooral rondom het straatarme Somalië zijn de piraten berucht. Op dit moment stuurt Defensie vooral mariniers mee en dat heeft het aantal kapingen al sterk verminderd.

Op heel kleine schaal en onder strenge voorwaarden kunnen nu al gewapende particuliere beveiligers mee, maar Kamerlid Ten Broeke vindt dat de procedure die hiermee gepaard gaat te lang duurt. Hij denkt dat koopvaardijschepen illegaal beveiligers gaan inhuren. "Dan krijgen we van die Rambo's op zee en dat moeten we niet willen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl