NOS Sport

'Vijf tot acht Nederlandse medailles op EK atletiek'

Technisch directeur Roskam: vijf tot acht medailles

Met een selectie van 55 atleten hoopt de Atletiekunie de komende vijf dagen in Nederland aan klantenbinding te doen. Het Olympisch Stadion in Amsterdam vormt het statige decor van de Europese atletiekkampioenschappen en sinds de invoering van het evenement in 1934 is de Nederlandse formatie niet zo groot geweest. En nog mooier: in de gigantische groep zitten voldoende atleten die het toernooi in Amsterdam in vuur en vlam kunnen zetten met aansprekende prestaties en een hoop medailles.

"Dat vind ik lastig", antwoordt technisch directeur Ad Roskam van de Atletiekunie op de vraag over het aantal medailles waarmee hij tevreden zou zijn. "Tussen de vijf en acht", zegt hij heel voorzichtig. Roskam vindt ook dat zijn atleten in staat moeten zijn om meer dan tien finaleplaatsen af te dwingen. "En dan moet je kijken waar die finaleplaatsen en medailles vallen en hoe die tot stand zijn gekomen voor je kunt zeggen dat je tevreden bent."

Dafne Schippers: "ik vind het geweldig om in eigen land te lopen"

Atletiek leeft in Nederland, gezien de kaartverkoop voor het evenement. Meer dan 100.000 kaarten gingen over de toonbank voor het vijfdaagse evenement. De Nederlandse top is aanwezig, inclusief de boegbeelden Dafne Schippers, Sifan Hassan en Churandy Martina. Niet geheel toevallig ook belangrijke kandidaten voor eremetaal tijdens de Olympische Spelen in Rio, die over een maand beginnen en een schaduw vooruit werpen. Niet elke Europese atletiektopper maakt een tussenstop in Amsterdam op weg naar Rio.

Sprintkoningin Schippers

Sprintkoningin Schippers heeft met haar wereldtitel vorig jaar op de 200 meter in elk geval heel wat teweeggebracht. De verwachtingen zijn hoog. Nooit eerder was de Nederlandse afvaardiging naar een internationaal titeltoernooi zo groot. "We hebben wel de selectiemogelijkheden iets verruimd, maar het is wel een signaal dat de Nederlandse atletiek steeds breder wordt", maakt Roskam een kleine kanttekening bij de omvang van zijn ploeg.

Fanny Blankers-Koen

Fanny Blankers-Koen is de succesvolste Nederlandse atlete op de EK atletiek. De viervoudig olympisch kampioene van Londen (1948) veroverde vijf Europese titels. Vier individuele titels en een met de Nederlandse estafetteploeg. Van de huidige lichting staan de sprinters Schippers en Martina op twee titels. Die van Martina dateren van vier jaar geleden, Schippers was twee jaar geleden de beste op de 100 en 200 meter. De laatste afstand laat ze in Amsterdam schieten om geen overvol programma te hoeven afwerken.

Atletiek-specialist Léon Haan van de NOS gaat wat verder in zijn medailleverwachtingen voor Nederland. "Schippers op de 100 meter, Martina op de 200 meter, Hassan op de 1.500 meter, twee estafetteploegen op de 4x100 meter, Jip Vastenburg op de 10.000 meter, Maureen Koster en Susan Kuijken op de 5.000 meter en de meerkampspecialisten Eelco Sintnicolaas en Nadine Broersen. Die moeten allen in staat worden geacht in de topdrie mee te doen", rekent hij voor. "En dan heb je nog een aantal atleten dat met een uitschieter ook in de buurt van de medailles kan komen."

Blikvanger Sifan Hassan

Afwezigheid Russen

Haan vindt dat het deelnemersveld in Amsterdam, ondanks de schaduw van de Spelen, van goed niveau is. "De afwezigheid van de Russen telt wel zwaar. Zeker op de spring- en werponderdelen zijn ze altijd goed voor redelijk wat medailles. Misschien dat de meerkampen wat minder bezet zijn. De belasting is heel groot. Het is explosief, kent veel onderdelen, vaak lange pauzes; kortom slopend voor het lichaam. Atleten maken dan keuzes", zegt Haan.

Hij is het echter niet eens met het idee dat het daarom niet handig is om vijf weken voor de Olympische Spelen een EK te houden. "De Amerikanen en de Jamaicanen moeten in deze week ook pieken op de olympische trials. Dit toernooi is dus goed te behappen voor de atleten."

Haan constateert dat atletiek in Nederland de laatste jaren in de lift zit. "Nederlanders zijn allrounders. Daarom zijn we al jaren goed op de meerkamp. De ontwikkeling op de sprint is fascinerend. Misschien dat de bronzen plak van de estafettemannen op de WK in Parijs in 2003 voor een kentering heeft gezorgd, kijkt de commentator terug op de ontwikkelingen in de laatste jaren.

De estafetteploeg eindigde destijds als vierde, maar door de dopingzaak rond Groot-Brittannië werd het later brons. "Patrick van Balkom, Troy Douglas, Caimin Douglas, Guus Hoogmoed lieten zien dat een echte keuze voor de sprint iets kon opleveren. Daarna is er geïnvesteerd in faciliteiten, fulltime trainers, buitenlandse kennis, centralisatie op Papendal. Dat is de voedingsbodem voor het succes van de laatste jaren. Je moet er altijd ontzettend veel voor doen en ontzettend veel voor laten om succes te hebben. De huidige lichting lijkt zich daarvan bewust. Het kan voor Nederland een heel bijzonder EK worden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl